Melkkefir recept: Melkkefir met frambozen & zeste van citroen

Melkkefir recept: Melkkefir met frambozen & zeste van citroen

Ingrediënten:

 • 1 kopje zelfgemaakte melkkefir (bij voorkeur gemaakt van biologische melk)
 • Frambozen, vers of bevroren
 • Citroenschil (het raspsel van de citroenschil)
 • Honing

Hoe bereiden:

Giet de melkkefir in het kopje, voeg de bessen, de citroenschil en een scheutje honing toe.

Genieten!

Wat zijn melkkefirkorrels?

Kefirkorrels zijn een combinatie van melkzuurbacteriën en gisten in een matrix van eiwitten, lipiden en suikers, en deze symbiotische matrix, of (SCOBY) vormt “korrels” die op bloemkooltjes lijken. Om deze reden kan in deze kefirkorrels een complexe en zeer variabele gemeenschap van melkzuurbacteriën en gisten worden gevonden, hoewel sommige overheersend; Lactobacillus soorten zijn altijd aanwezig. Kefirkorrels bevatten een in wateroplosbaar polysacharide, bekend als kefiran, dat een touwachtige textuur en een gevoel in de mond geeft. De melkkefirkorrels variëren in kleur van wit tot geel en kunnen zo groot worden als walnoten.

Bestanddelen van kefir:

 • Micro-organismen: melkzuurbacteriën, gisten
 • Fermentatie: kooldioxide, ethanol (alcohol)
 • Voedingsstoffen: eiwit uit melk, polysacharide
 • Vitaminen of pro-vitamines: vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine D, vitamine K2, foliumzuur, nicotinezuur
 • Mineralen: calcium, ijzer, jodium
 • Water
  De samenstelling van kefir is sterk afhankelijk van het type melk dat gefermenteerd is, inclusief de concentratie vitamine B12.

Tijdens de fermentatie treden veranderingen op in de samenstelling van voedingsstoffen en andere ingrediënten. Lactose, de suiker die in melk aanwezig is, wordt door de melkzuurbacteriën grotendeels afgebroken tot melkzuur (25%). Propion bacteriën breken een deel van het melkzuur verder af tot propionzuren (deze bacteriën voeren dezelfde fermentatie ook uit in Zwitserse kaas). Andere stoffen die bijdragen aan de smaak van kefir zijn druivenzuur, azijnzuur, diacetyl en actine (beiden dragen bij aan een “boterachtige” smaak), citroenzuur, acetaldehyde en aminozuren die het gevolg zijn van eiwitafbraak.

De langzaam werkende gisten, laat in het fermentatieproces, breken lactose af in ethanol en kooldioxide: afhankelijk van het proces kan de ethanolconcentratie oplopen tot 1-2% (behaald door kleinschalige zuivelfabrieken in het begin van de 20e eeuw), waarbij de kefir een bruisend uiterlijk en een koolzuurhoudende smaak heeft: de meeste moderne processen, die kortere fermentatietijden gebruiken, resulteren in veel lagere ethanolconcentraties van 0,2-0,3%.

Door de fermentatie blijft er echt weinig lactose over in kefir. Mensen met lactose-intolerantie kunnen kefir verdragen, op voorwaarde dat het aantal levende bacteriën dat aanwezig is in deze geconsumeerde drank hoog genoeg is. Ook is aangetoond dat gefermenteerde melkproducten een langzamere transittijd hebben dan melk, wat de vertering van lactose verder kan verbeteren. Voor de bereiding van de huidige in de fabriek geproduceerde kefir worden de zogenaamde milde kefir, kefirkorrels niet meer gebruikt, maar een nauwkeurig samengesteld mengsel van verschillende bacteriën en gisten, waardoor de smaak constant gehouden wordt.

Traditionele melkkefir wordt bij omgevingstemperatuur gefermenteerd. Fermentatie van de lactose levert een zure, koolzuurhoudende, licht alcoholische drank op, met een consistente smaak en als dunne yoghurt.

Er bestaan ​​variaties die gedijen in verschillende andere vloeistoffen, en ze verschillen aanzienlijk van kefir in zowel uiterlijk als microbiële samenstelling. Waterkefir (of tibicos) wordt gekweekt in water met suiker (soms met toegevoegd droog fruit zoals vijgen en citroensap) gedurende een dag of langer bij kamertemperatuur.

Waar kefirkorrels kopen?

GRATIS VERZENDING (gewone post). We merken dat reguliere berichten veel langer duren. Exprespost is niet langer gegarandeerd de volgende dag bezorgd, maar wordt meestal binnen een paar dagen bezorgd. Als u kiest voor de optie reguliere post, kunnen wij helaas niet verantwoordelijk zijn als deze vertraging oplopen en bij aankomst niet meer levensvatbaar zijn. Gratis verzending heeft geen tracking.

Deze kefirkorrels (8 g netto) zijn levende culturen die de zeer heilzame Kefir zullen produceren. (Ze worden verzonden vanuit Lommel (B) of Luijksgestel(NL)). Er is alleen biologische melk gebruikt. Kefir is een gefermenteerd melkproduct dat zijn oorsprong vindt in de Kaukasus. Wanneer het regelmatig wordt gedronken, heeft het verbazingwekkende gezondheidsvoordelen. Het bevat heilzame gist en vriendelijke probiotische bacteriën. De natuurlijk voorkomende gist en bacteriën in Kefir combineren symbiotisch om verbazingwekkende gezondheidsvoordelen te bieden. Daarnaast zit het boordevol waardevolle vitamines en mineralen en bevat het licht verteerbare complete eiwitten.

De bacterie Lactobacilus caucasius fermenteert lactose tot melkzuur. De overvloed aan heilzame gisten en bacteriën van Kefir zorgen voor lactase, een enzym dat het grootste deel van de lactose die overblijft na het kweekproces verbruikt. Hierdoor kunnen mensen met lactose-intolerantie dit vaak verdragen. Door dit bij u thuis te maken, krijgt u op een zeer goedkope manier alle fantastische gezondheidsvoordelen van probiotica en meer.

Kefir plantje kopen

(Visited 269 times, 1 visits today)

Geef een reactie