Waterkefir op smaak brengen met een tweede fermentatie

Waterkefir: tweede fermentatie

Nadat je de eerste fermentatie hebt uitgevoerd (zie hier), kan je een tweede fermentatie uitvoeren op de kefirdrank. Dit is een geweldige manier om meer smaak te krijgen in je drankje. Ook al zijn de kefirkorrels verwijderd, de resterende vloeistof bevat nog gisten en bacteriën om een tweede gisting uit te voeren.

Vul de kefirdrank van de eerste gisting af op een fles. Voeg van één of meer smaken, aroma’s toe en sluit de fles (flip-top flessen worden aanbevolen). Als u niet wilt dat er gas ontstaat, dek dan de pot af met een papieren koffiefilter. Laat het mengsel voor 1 à 2 dagen staan om een tweede gisting te krijgen. Zeef de vloeistof als u dit nodig vindt. Anders kan u de fles rechtstreeks in de koelkast zetten. Als de kefir eenmaal is afgekoeld. Dan kan u de fles openen en het kefirdrankje drinken.

Enkele tips:

 • Voor de tweede gisting kan u beter flessen gebruiken, flessen zijn iets handiger dan WECK potten
 • Nu, voor de eerste gisting kunt u beter de potten gebruiken met een brede opening aangezien het gemakkelijker is om het fruit en de kefirkorrels erbij te voegen.
 • Laat altijd wat vrije ruimte in de fles, vul de flessen nooit tot helemaal tot boven, anders heb je kans dat de flessen breken of exploderen.
 • Als u gedroogd fruit gebruikt, zorg ervoor dat het vrij is van conserveringsmiddelen en sulfieten.
 • U kan zowel vers als bevroren fruit gebruiken. Bosbessen, braambessen, veenbessen en andere soorten bessen werken ook goed

 

Waterkefir - 2de gisting op de fles
Waterkefir – 2de gisting op de fles

Hoe waterkefir een tweede keer fermenteren?

 • Brouw uw kefir zoals u gewend bent, wanneer uw brouwsel klaar is om te bottelen, giet het zoals gewoonlijk over op afsluitbare flessen. Voeg in de flessen waar je normaal gesproken mee zou bottelen je smaak toe.
 • We raden een derde vruchtensap aan (ik hou van biologisch vruchtensap, maar dat is een persoonlijke voorkeur, vermijd troebele vruchtensappen omdat ze draderige stukjes aan je drankje kunnen toevoegen! Je kunt ook vers fruit gebruiken als je dat wilt, schijfjes citroen en gember zijn een leuke toevoeging). Je kunt ook fruitinfusies gebruiken (vruchtenthee – zorg er wel voor dat het is afgekoeld voordat je het toevoegt).
 • Vul je fles zoals gewoonlijk bij, sluit hem af met een dop of stop en bewaar hem op je gebruikelijke gistingsplaats.
 • Laat minstens 48 uur trekken, afhankelijk van de temperatuur.

Start je volgende brouwsel op de normale manier. Als je gearomatiseerde kefir klaar is, zet je hem in de koelkast (gekoelde kefir smaakt beter), drink en geniet ervan.

Melkkefir smoothie recept

Kefir smoothie – recept

Kefir smoothie

Deze Kefir Smoothie is gemaakt met aardbeien en banaan en is absoluut verrukkelijk om te drinken.

Een heerlijk fruitige kefir smoothie, lekker als vieruurtje of voor een snel ontbijt!

Ingrediënten :

 • Banaan
 • Aardbeien, bevroren of vers
 • 1 kopje kefir
 • Eventueel suiker of een andere zoetstof

Hoe te bereiden :

 1. Plaats de banaan, aardbeien, kefir in de mixer of blender
 2. Blend het geheel voor een minuut of twee tot een gladde massa
 3. Giet het mengsel in een groot glas

Genieten!

Wat is melkkefir precies?

Als je niet bekend bent met kefir, het is een probiotische drank die qua hoeveelheid vergelijkbaar is met yoghurt. Yoghurt kan 5 tot 7 stammen van nuttige bacteriën bevatten, terwijl kefir 50 of meer kan bevatten!

Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw darmen, is dat een aanzienlijk verschil. Iedereen wil gezonder zijn, en het hebben van een gezonde darm is daarvoor uiterst belangrijk. Kefir is, samen met andere gefermenteerde voedingsmiddelen, een hulpmiddel om dit doel te bereiken. Kefir is, net als melk, een goede bron van eiwitten en calcium, en het is niet anders dan melk. Het heeft echter het extra voordeel van probiotica. Probiotica, ook wel ‘vriendelijke bacteriën’ genoemd, kunnen helpen bij het omkeren van een lekkende darm en het verlichten van symptomen zoals een opgeblazen gevoel en gas.

Wat zijn melkkefirkorrels precies?

Melkkefirkorrels zijn in feite geen korrels! De naam doet, zoals veel starters, denken aan een ander voedsel met een vergelijkbare vorm. De bloemkoolvorm van het polysacharide wordt in dit geval gecreëerd door de symbiose van bacteriën en gist en men dacht dat het op tarwekorrels leek. Veel verhalen beweren dat de kefirkorrels een geschenk van Allah waren, terwijl anderen geloven dat ze het manna zijn dat in de Bijbel wordt genoemd. Met zo’n goddelijk mysterie dat hen omringt, is het moeilijk om te bepalen waar ze vandaan komen.

Hoe smaakt melkkefir?

Het heeft een aangename smaak, net als alle gefermenteerde voedingsmiddelen. Veel mensen beschrijven het als een kaasachtige of yoghurtachtige smaak, maar geen van beide geeft de dynamische, licht bruisende smaak van kefir volledig weer. Zoveel hangt af van hoe goed uw melkkefir-recept overeenkomt met de brouwomgeving, het melktype, enzovoort. Het staat ook bekend als de ‘champagne van melk’ en is nuttig voor meer dan alleen een smoothie in de ochtend.

Veel mensen drinken hun melkkefir per kopje, met of zonder honing of andere zoetstof. We houden ervan om het op smaak te brengen en te combineren met andere voedzame voedingsmiddelen in smoothies om stimulerende brouwsels te maken.

Wat is het verschil van kefir en yoghurt?

Als je nieuw bent met kefir, zijn hier enkele van de verschillen tussen kefir en yoghurt die je moet kennen:

 • Kefir bevat veel meer stammen van prebiotische bacteriën dan yoghurt, en dat is maar goed ook.
 • Het is niet zo dik als yoghurt en kan op dezelfde manier worden geconsumeerd als gewone melk.
 • Kefir heeft ook een sterkere smaak dan yoghurt, wat betekent dat het meer gezoet kan worden, afhankelijk van je voorkeur.

Andere toepassingen met melkkefir

Kefir smoothieEr zijn talloze toepassingen voor kefir. In veel recepten kan het worden gebruikt als vervanging voor roomkaas.  Kefir kan worden gebruikt als vervanging voor zure room (hoewel het niet zo dik is als zure room), karnemelk of als ingrediënt in verschillende recepten. Het is waar dat kefir niet altijd de meest prominente smaak is in elk recept dat het bevat, maar het kan zijn wanneer je het wilt! Daarom verwerken we het ook in recepten zoals die voor deze ijsjes. Hoewel ik kefir liever zonder toevoegingen drink, geven andere leden van mijn familie er de voorkeur aan dat het in een smoothie wordt gemengd. We hebben elke ochtend een kefir-smoothie als ontbijt.

Hoe maak je een Kefir smoothie?

We voegen graag wat zoeter fruit toe aan onze kefir smoothies, zoals aardbeien en blauwe bessen, om ze nog lekkerder te maken. Voeg gewoon het soort fruit toe waarmee je wilt werken en experimenteer met verschillende texturen totdat je er een vindt die je lekker vindt. Diverse fruitcombinaties zijn verrukkelijk en er zijn talloze heerlijke combinaties te ontdekken! Gebruik een blender, combineer de kefir, fruit en zoetstof naar keuze en mix tot een gladde massa.

Waar kan je kefir kopen?

De beste plaats om kefirkorrels te vinden is van een vriend die kefir maakt! De kefirkorrels beginnen zich na een tijdje te vermenigvuldigen en iedereen die het regelmatig maakt, heeft extra kefirkorrels over. Als je zo’n vriend niet hebt, raad ik deze bronnen aan:

KefirShop.eu – €15 voor levende, kant-en-klare melkkefirkorrels.

Kefirkorrels.nl – €12 voor gedroogde kefirkorrels die voor gebruik opnieuw moeten worden gehydrateerd.

Russische Kefir pannenkoeken

Kefir pannenkoeken – recept

Russische kefir pannenkoeken bereid met kefir, is een traditioneel Russisch gerecht. Het is eenvoudig en snel te maken. De kefir geeft een onderscheidende smaak aan de pannenkoeken. De pannenkoeken kunnen worden geserveerd met of zonder topping.

Ingrediënten :

 • 1 ei
 • 1 kopje melkkefir
 • 1 eetlepel suiker
 • 1,5 kopje zelfrijzende bakmeel
 • Zonnebloemolie

Hoe te bereiden :

 • Breek het ei boven een beslagkom, voeg er de suiker aan toe en klop het geheel op
 • Voeg er vervolgens de melkkefir aan toe
 • Al kloppend voeg je in stapjes het bakmeel toe
 • Voeg er een beetje zout aan toe
 • Het beslag moet dun genoeg zijn, lopend
 • Warm de koekenpan op
 • Doe ~ 2 eetlepels olie in de pan
 • Op een matig vuurtje; schep een beetje beslag met een eetlepel en giet het in de pan, herhaal deze stap voor meerdere pannenkoeken (tot 4 pannenkoeken per pan)
 • Laat de pannenkoeken bakken aan de ene kant tot ze een lichtbruine kleur hebben en draai ze om met een spatel en bak de tweede kant
 • Herhaal dit voor met de rest van het beslag.
Russische pannenkoeken
Russische pannenkoeken met Kefir
Kefir pannenkoeken, blini, flensjes met melkkefir
Kefir pannenkoeken, blini, flensjes met melkkefir

Serveer de pannenkoeken warm, met of zonder topping.

Genieten!

Melkkefir recept: Melkkefir met frambozen & zeste van citroen

Melkkefir recept: Melkkefir met frambozen & zeste van citroen

Ingrediënten:

 • 1 kopje zelfgemaakte melkkefir (bij voorkeur gemaakt van biologische melk)
 • Frambozen, vers of bevroren
 • Citroenschil (het raspsel van de citroenschil)
 • Honing

Hoe bereiden:

Giet de melkkefir in het kopje, voeg de bessen, de citroenschil en een scheutje honing toe.

Genieten!

Wat zijn melkkefirkorrels?

Kefirkorrels zijn een combinatie van melkzuurbacteriën en gisten in een matrix van eiwitten, lipiden en suikers, en deze symbiotische matrix, of (SCOBY) vormt “korrels” die op bloemkooltjes lijken. Om deze reden kan in deze kefirkorrels een complexe en zeer variabele gemeenschap van melkzuurbacteriën en gisten worden gevonden, hoewel sommige overheersend; Lactobacillus soorten zijn altijd aanwezig. Kefirkorrels bevatten een in wateroplosbaar polysacharide, bekend als kefiran, dat een touwachtige textuur en een gevoel in de mond geeft. De melkkefirkorrels variëren in kleur van wit tot geel en kunnen zo groot worden als walnoten.

Bestanddelen van kefir:

 • Micro-organismen: melkzuurbacteriën, gisten
 • Fermentatie: kooldioxide, ethanol (alcohol)
 • Voedingsstoffen: eiwit uit melk, polysacharide
 • Vitaminen of pro-vitamines: vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine D, vitamine K2, foliumzuur, nicotinezuur
 • Mineralen: calcium, ijzer, jodium
 • Water
  De samenstelling van kefir is sterk afhankelijk van het type melk dat gefermenteerd is, inclusief de concentratie vitamine B12.

Tijdens de fermentatie treden veranderingen op in de samenstelling van voedingsstoffen en andere ingrediënten. Lactose, de suiker die in melk aanwezig is, wordt door de melkzuurbacteriën grotendeels afgebroken tot melkzuur (25%). Propion bacteriën breken een deel van het melkzuur verder af tot propionzuren (deze bacteriën voeren dezelfde fermentatie ook uit in Zwitserse kaas). Andere stoffen die bijdragen aan de smaak van kefir zijn druivenzuur, azijnzuur, diacetyl en actine (beiden dragen bij aan een “boterachtige” smaak), citroenzuur, acetaldehyde en aminozuren die het gevolg zijn van eiwitafbraak.

De langzaam werkende gisten, laat in het fermentatieproces, breken lactose af in ethanol en kooldioxide: afhankelijk van het proces kan de ethanolconcentratie oplopen tot 1-2% (behaald door kleinschalige zuivelfabrieken in het begin van de 20e eeuw), waarbij de kefir een bruisend uiterlijk en een koolzuurhoudende smaak heeft: de meeste moderne processen, die kortere fermentatietijden gebruiken, resulteren in veel lagere ethanolconcentraties van 0,2-0,3%.

Door de fermentatie blijft er echt weinig lactose over in kefir. Mensen met lactose-intolerantie kunnen kefir verdragen, op voorwaarde dat het aantal levende bacteriën dat aanwezig is in deze geconsumeerde drank hoog genoeg is. Ook is aangetoond dat gefermenteerde melkproducten een langzamere transittijd hebben dan melk, wat de vertering van lactose verder kan verbeteren. Voor de bereiding van de huidige in de fabriek geproduceerde kefir worden de zogenaamde milde kefir, kefirkorrels niet meer gebruikt, maar een nauwkeurig samengesteld mengsel van verschillende bacteriën en gisten, waardoor de smaak constant gehouden wordt.

Traditionele melkkefir wordt bij omgevingstemperatuur gefermenteerd. Fermentatie van de lactose levert een zure, koolzuurhoudende, licht alcoholische drank op, met een consistente smaak en als dunne yoghurt.

Er bestaan ​​variaties die gedijen in verschillende andere vloeistoffen, en ze verschillen aanzienlijk van kefir in zowel uiterlijk als microbiële samenstelling. Waterkefir (of tibicos) wordt gekweekt in water met suiker (soms met toegevoegd droog fruit zoals vijgen en citroensap) gedurende een dag of langer bij kamertemperatuur.

Waar kefirkorrels kopen?

GRATIS VERZENDING (gewone post). We merken dat reguliere berichten veel langer duren. Exprespost is niet langer gegarandeerd de volgende dag bezorgd, maar wordt meestal binnen een paar dagen bezorgd. Als u kiest voor de optie reguliere post, kunnen wij helaas niet verantwoordelijk zijn als deze vertraging oplopen en bij aankomst niet meer levensvatbaar zijn. Gratis verzending heeft geen tracking.

Deze kefirkorrels (8 g netto) zijn levende culturen die de zeer heilzame Kefir zullen produceren. (Ze worden verzonden vanuit Lommel (B) of Luijksgestel(NL)). Er is alleen biologische melk gebruikt. Kefir is een gefermenteerd melkproduct dat zijn oorsprong vindt in de Kaukasus. Wanneer het regelmatig wordt gedronken, heeft het verbazingwekkende gezondheidsvoordelen. Het bevat heilzame gist en vriendelijke probiotische bacteriën. De natuurlijk voorkomende gist en bacteriën in Kefir combineren symbiotisch om verbazingwekkende gezondheidsvoordelen te bieden. Daarnaast zit het boordevol waardevolle vitamines en mineralen en bevat het licht verteerbare complete eiwitten.

De bacterie Lactobacilus caucasius fermenteert lactose tot melkzuur. De overvloed aan heilzame gisten en bacteriën van Kefir zorgen voor lactase, een enzym dat het grootste deel van de lactose die overblijft na het kweekproces verbruikt. Hierdoor kunnen mensen met lactose-intolerantie dit vaak verdragen. Door dit bij u thuis te maken, krijgt u op een zeer goedkope manier alle fantastische gezondheidsvoordelen van probiotica en meer.

Kefir plantje kopen