Zelf Kefir maken – Melkkefir recept

Zelf stapsgewijs Melkkefir maken

  1. Verse, levende melkkefirkorrels - Kefirshop.euReinig alles goed met gewone vloeibare zeep (vermijd antibacteriële zeep). Maak je handen, glazen potten, lepels, zeven, alles goed schoon! Spoel alles grondig af.
  2. Voeg 1 deel van de kefirkorrels op 10 delen volle melk toe aan een grote glazen pot.
  3. Bedek de pot af met keukenpapier, koffiefilter of losse schroefdeksel, om te voorkomen dat er insecten of stof in uw brouwsel komt.
  4. Zet de pot ongeveer 24 uur op een warme, donkere plek 18 tot 27 °C. Je weet dat kefir klaar is wanneer het lichtjes verdikt is en gefermenteerd ruikt. Als je kefir is gescheiden in gelige, waterachtig wei, dan is dat prima! Het is gewoon een teken dat je de volgende keer de gistingstijd kunt verkorten of de volgende keer meer melk kan gebruiken.
  5. Tijd om te oogsten. Plaats een brede kom onder een fijnmazig bolzeef. Giet je afgewerkte kefir in het vergiet of zeef, roer met een plastic of houten lepel de kefir voorzichtig om, je kan de kefir ook lichtjes persen. De kefirkorrels blijven achter in de zeef.
  6. Start een nieuwe batch. Spoel de grote pot uit waarin je de kefirkorrels hebt gefermenteerd en voeg de kefirkorrels er weer aan toe. Voeg verse melk toe om het proces opnieuw te beginnen. Om de juiste verhouding te hanteren kan je de kefirkorrels wegen, heb je bijvoorbeeld: 70 gram kefirkorrels, voege dan 700ml tot 1 liter melk toe. Bij een open gisting, open pot, pot waar gas vrij kan ontsnappen, kan je pot tot boven toe vullen. Indien je de pot hermetische afsluit, WECK-pot. Dan vul je de pot best 3/4  en 1/4 lucht.
  7. Bewaren van de verse kefirdrank. Breng de afgewerkte kefir die zich in de brede kom heeft verzameld over in een afsluitbare glazen pot. Bewaar maximaal 2 weken in de koelkast.

WAAR KEFIRKORRELS KOPEN

Ik ben verheugd om aan te kondigen dat KefirShop.eu, mijn aanbevolen bron voor alles wat met Kefir en Kombucha te maken heeft, nu ook verse, levende biologische kefirkorrels verkoopt! Zowel melkkefirkorrels als waterkefirkorrels vind je hier.

Voorheen had ik alleen betrouwbare bronnen van gedroogde kefirkorrels gevonden. Maar het probleem met gedroogde kefirkorrels is dat het veel meer tijd en werk kost om ze weer gezond te maken en weer normaal te produceren. Helaas komt het bij gedroogde kefirkorrels vrij vaak voor dat zelfs wanneer ze terugkeren naar het maken van kefir, ze zich niet vermenigvuldigen zoals zou moeten. Dit betekent dat er iets niet klopt en dat ze een gebrek aan vitaliteit hebben. Nu zijn er momenten waarop je misschien gedroogde kefirkorrels moet gebruiken. Maar tenzij het moet, raad ik je ten zeerste aan om in plaats daarvan voor de levende kefirkorrels te gaan.

Als je nieuw bent met het maken van kefir en er meer over wilt weten, of de verschillen tussen melkkefir en waterkefir, lees dan verder. Van beide heb ik hieronder een beschrijving gegeven.

MELKKEFIR

Melkkefir, algemeen bekend als kefir, is een heerlijke en gezonde probiotische melkdrank, net als yoghurt, maar met nog meer gezondheidsvoordelen. Het is een geweldige manier om de nuttige bacteriën in je darmen te koloniseren. Er wordt gezegd dat onze gezondheid begint bij ons spijsverteringsstelsel. Een gezond spijsverteringsstelsel stelt ons in staat om de voedingsstoffen in ons voedsel te extraheren en te assimileren. De nuttige bacteriën in onze darm produceren ook enkele voedingsstoffen voor ons lichaam via hun normale metabolische processen en helpen pathogene bacteriën te elimineren.

Kefir is nog makkelijker te maken dan yoghurt. Het moet een van de gemakkelijkste van alle gefermenteerde voedingsmiddelen zijn om te maken. Je hoeft de melk niet voor te verwarmen en een thermometer te gebruiken om hem af te koelen tot precies de juiste temperatuur, en hem vervolgens op de juiste temperatuur te houden totdat de fermentatie is voltooid. Het is zo eenvoudig, je voegt gewoon melk en kefirkorrels toe en laat het 24 uur op kamertemperatuur staan.

Kefir kopen

Koop hier melkkefirkorrels

WATERKEFIR

Waterkefir (ook bekend als tibicos, Japanse waterkristallen), is een gezonde veganistische probiotische drank. Waterkefir is een lekker smakende, verfrissende drank gemaakt van water, suiker, waterkefirkorrels en de natuurlijke smaakstoffen naar keuze. Smaak is waar je creatief kunt zijn. Waterkefir fermenteert meestal in 24-48 uur. Veel mensen hebben waterkefir gebruikt om hun frisdrankverslaving te doorbreken. Zelfs kinderen zijn dol op waterkefir.

(Visited 1.109 times, 1 visits today)

Geef een antwoord