Melkkefirkorrels kopen – MELKKEFIR STARTSET

Melkkefir Startpakket – Zelf kefir maken

Na vele jaren van kweken en experimenteren met verschillende soorten levende culturen, hebben we de best mogelijke soorten kefir geselecteerd die we je hier kunnen aanbieden. Thuis melkkefir maken is nog zo eenvoudig geweest! Met de nieuwe fermentatie set van de Kefirshop.eu “Melkkefir starterskit” kan je onmiddellijk zelf melkkefir beginnen te maken. De geleverde kefirculturen zijn klaar om te fermenteren. Het zijn herbruikbare culturen, die telkens opnieuw kan gebruiken. Na verloop van tijd zullen de kefirculturen groeien en zich vermenigvuldigen. Volg stapsgewijze de meegeleverde instructies en volg de online velveted vragen op de Kefirshop.eu. Onze kefirkorrels worden met liefde en zorg gekweekt. We zijn gepassioneerd over onze producten en zijn blij dat we u een beter product kunnen leveren dan enig ander beschikbaar.

melkkefir starterskit kopen

Beschrijving; wat is kefir

 • Kefir is als yoghurt in smaak en textuur, maar bevat miljoenen meer nuttige bacteriën en leeft op een geheel eigen manier
 • Kefir kan van batch tot batch worden aangepast door de verhouding tussen melk en kefirkorrels te veranderen om een kefir te produceren waar je echt van houdt
 • Zelfs kefir waar je op zichzelf niet van houdt, kan in smoothies worden gebruikt
 • Kefir kan worden gebruikt in saladedressings
 • Je kunt het gebruiken om haver een nacht in te weken, in plaats van melk of yoghurt
 • Kan overal worden gebruikt als vervanging voor melk of yoghurt en voegt een beetje extra pit en veel goede bacteriën toe
 • Geweldig voor lactose-intolerantie, omdat de kefirkorrels lactose ‘eten’ en het nutteloos en onschadelijk maken
 • Kefir wordt traditioneel gemaakt met koemelk, maar kan ook worden gemaakt met een verscheidenheid aan alternatieve melksoorten, zoals soja-, kokos-, rijst-, geiten- of schapenmelk

Inbegrepen in dit kefir starterspakket

 1. Glazen pot – fermentatiepot
 2. Kunststof bolzeven
 3. 10 gram kefirkorrels
 4. Temperatuurstrip
 5. Handleiding

Aanbevolen gebruik – Hoe de Melk Kefir Starter Kit gebruiken?

 • Doe de kefirkorrels in de pot (glazen fles met deksel) de volledige inhoud van een afgesloten verpakking gedehydrateerde kefir-startkorrels en 250 ml melk, niet meer dan 30 graden Celsius.
 • Roer om goed te mengen met een lepel. Plaats het deksel losjes op de container; sluit de container niet goed af.
 • Laat dit mengsel 24 uur fermenteren op kamertemperatuur in een donkere ruimte, zoals een kast.
 • Zeef de kefirkorrels door de meegeleverde melkzeef (geen metalen lepel of metalen zeef gebruiken).
 • Plaats de Kefirkorrels terug in de propere pot en giet 250 ml melk over de Kefir, goed roeren.
 • Herhaal na 24 uur het oogstproces (u zult merken dat de Kefir klaar is als de melk is ingedikt en een kenmerkende, zure geur heeft die nu gezonde probiotische bacteriën en nuttige gist bevat). Gooi je kefirkorrels nooit weg.
 • Als u de fermentatie van uw kefir wilt vertragen of stoppen, plaats dan de glazen container in de koelkast, waarbij u ervoor zorgt dat de kefirkorrels voldoende bedekt zijn met melk.

Melkkefirbloempjes – Kefir yoghurtbloempjes

Wanneer je de verse melkkefirbloempjes online koopt worden deze veilig verpakt en aan huis geleverd. Na ontvangst volg je gewoon de instructies en u bent binnen de kortste keren met kefir aan de slag met ! U dient de melkkefirkorrels slechts éénmaal te kopen en je levenslang zelf kefir maken! Na verloop van tijd zal het kefirplantje groeien en zich vermenigvuldigen. Ze kunnen continu opnieuw worden gebruikt, dus u hoeft ze nooit meer te kopen. Onze kefirbloemen worden gekweekt op volle biologische melk.

Melkkefir starterskit
Koop de Melkkefir starterskit, inclusief deze mooie pot van Le Parfait

Onze producten zijn levende culturen en voor het beste resultaat moeten ze idealiter binnen de 24 uur na ontvangst gebruikt worden. Hoe sneller de kefirkorrels gebruikt worden, hoe hoger het slagingspercentage. Alle levende kefirkorrels moeten zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving. Opgelet: kefirkorrels zijn erg temperatuurgevoelig, oververhitting kan zelfs de kefirkorrels doden. Het is normaal dat de kefirkorrels 3 tot 4 keren nodig hebben om zich volledig in hun nieuwe omgeving aan te passen. Meerdere factoren hebben invloed op de smaak, textuur en uitzicht van de uiteindelijke kefirdrank. Gebruik best volle koemelk (biologisch) en vervang de melk dagelijks, zorg er ook voor dat de kefirkorrels altijd voldoende voeding hebben. Beter te veel melk dan te weinig. De grootste fout wordt gemaakt doordat de kefirkorrels groeien maar de hoeveelheid melk wordt niet verhoogt. Respecteer de minimum verhouding van 1 deel kefirkorrels op 10 delen melk, meer melk mag zeker. Zeker in de zomer kan je best een verhouding van 1 op 15 hanteren.

Alvast veel succes,

Onze kefirculturen zijn klaar om te fermenteren.

Met slechts een kleine hoeveelheid kefirkorrels kan je melkkefir maken, de kefirkorrels groeien dagelijks verder aan.

Zelf melkkefir maken? Melkkefir recept

Wat is Melkkefir?

Melkkefir ontstond ongeveer 2000 jaar geleden in de Kaukasische gebergte ergens tussen Europa en Rusland. Melkkefir is een heerlijk licht koolzuurhoudende gefermenteerde melkdrank vergelijkbaar met yoghurt. Kefir is gewoon gefermenteerde melk bij kamertemperatuur met behulp van het kefirplantje gedurende ongeveer 24 uur.

Melkkefir heeft vele voordelen voor de gezondheid, een geweldige smaak en is ook meestal goed verdragen door de mensen die lactose-intolerant zijn. Het is veel gemakkelijker te maken dan yoghurt, u heeft geen verwarmingselement nodig en kefir heeft een veel groter spectrum van probiotica dan yoghurt.

Het kefirplantje of ook wel yoghurtplantje genoemd. Authentieke kefir kan alleen worden gemaakt met het echte kefirplantje, niet van poeder of de gevriesdroogde variant. Kefir verkrijgbaar in de warenhuizen worden meestal geproduceerd met de gevriesdroogde kefirpoeder of kefir ferment. Maar, zoals met de meeste voedzame voedingsmiddelen, kan echte kefir alleen ervaren worden door kefir zelf thuis te maken met het echte kefirplantje. Het zelf maken van kefir wint de laatste tijd aan populariteit, als gevolg van interesse in gezond en verantwoord eten, maar ook omdat het zelf maken goedkoper is en dit gecombineerd met een groter bewustzijn van de voordelen voor de gezondheid van de probiotica.

Zelf Melkkefir maken

Stap 1:

Wat heb ik nodig?

Het kefirplantje
Het kefirplantje, ook wel kefirkorrels, kefirbloempjes of yoghurtplantje genoemd.

Melkkefir is een vrij eenvoudige gisting, daardoor heb je niet veel nodig: het belangrijkste dat je nodig hebt is melk en het kefirplantje. Men kan melkkefir maken met elke melk van dierlijke oorsprong. Rauwe melk is het beste, maar als je geen toegang tot rauwe melk, de gewone UHT-melk van de winkel om de hoek werkt ook goed, gebruik bij voorkeur volle melk. Halfvolle of magere melk zal ook wel werken, maar de kefir zal dunner zijn. Ook bevat magere melk minder voedingsstoffen.

Welke materialen hebben we nodig: een fijne plastieken zeef. Vermijd metalen voorwerpen omdat deze kunnen reageren op de zure vloeistoffen die aanwezig zijn in melkkefir. Roestvrij staal (RVS) wordt beschouwd als veilig. Zeven met grote gaten werken niet goed, de kleinere kefirkorrels vallen door de grote gaten en komen terecht in uw kefirdrank. Het drinken of eten van de kleine kefirkorrels houdt geen gevaar in voor de gezondheid, enkel zal je zo een deel van je kefir cultuur verliezen. Als voor de andere benodigdheden, zal je een beslagkom nodig hebben, een pot en luchtdoorlatende doek, en een pot of fles om de verkregen kefirdrank in op te slaan in de koelkast. Een houten of plastieken lepel is ook handig om te helpen de kefir lichtjes uit te persen of om mee te roeren. Misschien wilt u de kefir op smaak brengen met wat vers fruit.

Stap 2:

Het voorbereiden van het kefirplantje of kefirkorrels

1. Als je het kefirplantje pas hebt ontvangen met de post, verwerk het kefirplantje onmiddellijk of bewaar ze dan kort in de koelkast totdat u klaar bent om de verwerking te starten.

2. Om het kefirplantje voor te bereiden, kunt het kefirplantje best eerst snel afspoelen met bronwater of met een beetje melk. De eenvoudigste manier om dit te doen is om het kefirplantje in een schone kom met bronwater of melk te plaatsen en ze voorzichtig om te roeren totdat het plakkerige, roomachtige vloeistof verwijderd is. Plaats de kefirkorrels of kefirplantje in een zeef en schud ze lichtjes op.

Stap 3:

Het voeden van het kefirplantje

Nu het kefirplantje gewassen is, zijn ze klaar om te gevoed te worden met melk.

1. Leg het kefirplantje gewoon in een WECKglas en vul deze met melk. Zorg ervoor dat het glas groot genoeg is. Vul het glas of de pot nooit helemaal tot boven toe. Ook zorg ervoor dat er in de pot geen zeepresten aanwezig zijn, vermijd het gebruik van antibacteriële zeep. Zeepresten kunnen de bacteriën van het kefirplantje beschadigen. Een goede verhouding is ongeveer 1 theelepel op 1 kopje melk in de zomer en 1 eetlepel op 1 kopje melk in de winter.

Stap 4:

Afdekken van de pot (WECK-glas)

1. Dek de pot af met iets ademend, zoals een kaasdoek, koffiefilter of een vaatdoek. Het afdekken van de pot is om de fruitvliegjes weg te houden en om een open gisting te bekomen. Men kan de pot ook luchtdicht afsluiten met een deksel, om een gesloten gisting te bekomen. In dit geval vul de pot nooit meer dan 3/4, aangezien de pot is afgesloten en er koolzuurgas ontstaat moet men extra expansie ruimte voorzien, anders kan de pot exploderen.

2. Plaats de pot in een kast of een rustige plaats dat een relatief stabiele temperatuur heeft. Men plaatst de pot beter niet in direct zonlicht achter vensterglas, aangezien er redelijk hoge temperatuur verschillen kunnen ontstaan. Het kefirplantje heeft geen zonlicht nodig om te fermenteren. Indirect licht is geen probleem.

3. Laat de drank fermenteren voor ongeveer 24 uur.

Stap 5:

Wanneer is de melkkefir klaar?

Om te bepalen wanneer het de kefir klaar is, kan men de pot kantelen om te zien of er nog steeds lopende melk aanwezig is. Wanneer de drank wat dikker geworden is, is het klaar. Het fermenteren zal sneller in de zomer verlopen dan in de winter.

U kunt ook plaatsen zien waar zich een heldere geelachtige vloeistof vormt, vooral in de buurt van de bodem. Dit is het begin van de scheiding van de wrongel en wei (wrongel = witte deel, en wei = heldere deel). Van het moment dat er zich wei begint te vormen is de drank klaar, wacht daarna niet lang of de drank is over-gefermenteerd. De drank zal dan ook veel zuurder smaken.

Stap 6:

Het kefirplantje scheiden van de afgewerkte kefir

1. Plaats uw zeef boven een kom (roestvrij staal, hout of kunststof).

2. Kip gewoon de hele pot kefir leeg, kefirkorrels inbegrepen in uw zeef. U zal merken dat het bovenste gedeelte meer klonterig is, dit is normaal, de kefirkorrels of het kefirplantje blijft meestal boven drijven op het einde van de gisting.

3. De kefir zal langzaam door het mazen van het zeef lekken, je kan het lekken wat versnellen door met een houten, kunststof of roestvrij stalen lepel voorzichtig te roeren en de kefir lichtjes te persen, het kefirplantje blijft achter in de zeef.

Stap 7:

Bewaar de afgewerkte kefirdrank op de fles

1. Zodra je de kefir hebt geoogst, kunt u de drank onmiddellijk drinken of bewaren op de fles in de koelkast (voor een paar dagen. Breng de kefir op smaak. Voeg er eventueel wat wat vers of gedroogd fruit, jam, honing aan toe!

Dit was alles. U heeft nu één volledig proces doorlopen. U kan terug aanvangen bij stap 1. Als je alles gelezen hebt lijken het veel handelingen te zijn, maar als je alles eenmaal zelf gedaan hebt, zal je merken dat het niet meer dan 5 minuten vergt.

Nu, het is niet nodig om ieder keer het kefirplantje af te spoelen met bronwater of wat melk. Gebruik best geen kraantjeswater omdat dit chloor bevat, chloor kan nadelig zijn voor het kefirplantje. Was wel telkens keer de pot(ten) goed af. Al snel zal je merken dat het kefirplantje gegroeid is, probeer toch zoveel mogelijk de bovenstaande verhouding tussen melk en het kefirplantje te behouden. Het te veel aan kefirkorrels kan je wegschenken of start eventueel met een tweede pot.

Enkele tips :

 • Verwarm nooit de kefirkorrels of de melk. Nooit de kefirkorrels afspoelen onder heet of warm water.
 • Gebruik geen bleekmiddel of schoonmaakmiddelen.
 • Gebruik bij voorkeur geen kraantjeswater om het kefirplantje af te spoelen, het chloor aanwezig in het kraantjeswater kan de kefir beschadigen. Nu de hoeveelheid aanwezige chloor kan verschillen afhankelijk van de watermaatschappij.
 • Voorkom vervuiling (bij gebruik van houten gebruiksvoorwerpen, zorg ervoor dat er geen overblijvende resten van voedsel of vermijd verontreiniging met andere producten).

 

 

Alvast, veel succes toegewenst.

Vriendelijke groeten van het Kefirplantje.eu

Waar Kefirkorrels kopen?

Kefir is een gefermenteerde zuiveldrank die zijn oorsprong vindt in wat nu het zuidwesten van Rusland is. De drank wordt bereid door “kefirkorrels” toe te voegen aan melk van koeien, geiten of schapen. Kefirkorrels zijn kleine korrels van eiwitten, suikers en vetten die levende kolonies van verschillende gisten en bacteriën bevatten. Deze micro-organismen fermenteren lactose in de melk in de loop van ongeveer een dag, en het resultaat is een zure, bruisende, licht alcoholische drank die wordt geprezen om zijn probiotische eigenschappen. Om kefir te maken heb je Kefirkorrels nodig, maar deze kefirkorrels kunnen bij verschillende online shops of kefirwinkels worden gekocht. Als je eenmaal kefirkorrels hebt gekocht, kun je de culturen in leven houden, zodat je nooit meer verse kefirkorrels hoeft te kopen.

Kefir kopen – Bepaal eerst welke kefirculturen je wenst te kopen

Bepaal of je verse kefirkorrels of kefirculturen in poedervorm wilt kopen. Verse kefirkorrels hebben de voorkeur voor mensen die regelmatig kefir bereiden. Deze granen kunnen met minimale inspanning continu worden vermeerderd, dus u hoeft ze maar één keer te kopen. Culturen in poedervorm, bestaande uit slapende gist en bacteriën, zijn een handiger optie die gemakkelijk kan worden bewaard en niet hoeft te worden gecontroleerd. De poedervorm vervalt echter en moet periodiek worden teruggekocht.

Kefirkorrels gratis verkrijgen via vrienden

Vraag vrienden en buren of ze je wat kefirkorrels kunnen geven. Als u iemand in uw omgeving kent die kefir maakt, zal hij of zij vrijwel zeker bereid zijn u gratis wat kefirkorrels te geven. Kefir-culturen groeien snel, dus iedereen die er een onderhoudt, zal constant te veel aan kefirkorrels hebben. Een vriend vragen om je dit overschot te geven is de gemakkelijkste manier om aan verse kefirkorrels te komen.

Kefirkorrels kopen op internetportalen

Controleer 2dehands of marktplaats voor mensen in de buurt die kefirkorrels delen. Er zijn verschillende internetgidsen die lijsten bijhouden van mensen (en hun locatie) die zich vrijwillig hebben aangemeld om hun kefirkorrels te doneren of te verkopen. KefirShop.eu en KefirGrains.eu zijn 2 van goede plaatsen on locaties te vinden in de buurt waar er kefir wordt aangeboden. Als iemand op de lijst bij u in de buurt woont, neem dan contact met hen op om te vragen of u wat van hun kefirkorrels kunt krijgen.

Kefirkorrels kopen op discussieforums

Word lid van een internetdiscussieforum voor kefir-hobbyisten. Er zijn talloze groepen en discussieforums waar mensen de voorbereiding van kefir kunnen bespreken. Veel van deze forums hebben een pagina waar leden kefirkorrels kunnen aanbieden die beschikbaar zijn voor donatie of verkoop.

Kefirkorrels online kopen via winkels of webshops

Koop kefirkorrels van een commerciële bron. Er zijn tal van retailers die kefirkorrels verkopen, van wie velen de granen naar uw deur zullen verzenden. Natuurvoedingswinkels kunnen kefirkorrels verkopen en speciaalzaken voor cultuur hebben verschillende soorten in voorraad. KefirShop, is een bedrijf gevestigd in Lommel, is gespecialiseerd in bacterie- en gistculturen voor het maken van kombucha, yoghurt, kefir en meer.

Beheer je kefirkorrels op de juiste manier. Als je eenmaal kefirkorrels hebt gekocht, moet je ze goed beheren om ze in leven te houden. De beste manier om dit te doen, is door ze in een pot op kamertemperatuur te bewaren en elke dag verse melk aan de pot toe te voegen. Ze kunnen ook maximaal twee weken in de koelkast worden bewaard.

Kefir kopen natuurwinkel, kefir plantje kopen, kefir maken, kefir kopen Delhaize, gratis kefir afhalen, kefirkorrels kopen België, kefirkorrels kopen supermarkt, kefirkorrels kopen bij AH

Wat is het verschil tussen kefir en kombucha?

Kefir versus Kombucha

Er zijn veel overeenkomsten tussen Komboecha en Kefir. Net als Kombucha, is Kefir een gefermenteerde drank die u kunt maken thuis. Hoewel melkkefir traditioneel gemaakt met koemelk, kan ook men melkkefir ook maken met andere soorten melk (geiten, schapen, kokos, soja en rijst). Waterkefir, wordt gemaakt met waterkefir korrels, deze korrels zijn anders dan de korrels die gebruikt worden bij het maken van melkkefir. Waterkefir wordt gemaakt met water en suiker. In tegenstelling tot kombucha, is het fermentatieproces is bij Kefir veel sneller, vaak op basis van een dag of twee in plaats van een week of drie. Hoewel Waterkefir en Melkkefir twee verschillende gisten zijn, zitten beiden boordevol gezonde voedingsstoffen en probiotica.

Wat is Kombucha precies?

Kombucha is een gefermenteerde theedrank die zijn zure smaak en koolzuur krijgt door een combinatie van gist (zoals in bier of wijn) en bacteriën (zoals yoghurt en kefir). Hoewel sommige commerciële producenten hun gefermenteerde thee pasteuriseren, is kombucha die thuis of door sommige commerciële producenten wordt bereid, een “levende” drank met actieve culturen die vergelijkbaar zijn met yoghurt.

komboecha-theezwam

Het alcoholgehalte van kombucha is extreem laag voor een gefermenteerde drank (alcohol). Dit is erg laag en kan variëren van 0,5% tot 3%, waarbij commerciële kombucha zich aan de onderkant van het spectrum bevindt. Hoewel kombucha wat alcohol bevat, is het niet geclassificeerd als een alcoholische drank.

Waar komt kombucha vandaan?

In zijn eenvoudigste vorm is kombucha gewoon zwarte thee en witte suiker. Een startercultuur (een SCOBY genaamd) wordt aan het theemengsel toegevoegd en het geheel wordt gedurende een week tot tien dagen bij kamertemperatuur gefermenteerd. Het eindproduct, kombucha, is zuur omdat tijdens het fermentatieproces azijnzuur en gluconzuur zijn ontstaan. Nadat het primaire fermentatieproces is voltooid, is het gebruikelijk om extra suikers toe te voegen, zoals fruit, sap of suiker. De resterende gist en bacteriën in uw batch zullen vervolgens de suikers consumeren en natuurlijke koolzuur produceren tijdens een tweede gisting in flessen of vaten.

Thuis kombucha maken is eenvoudig en vereist geen speciale brouwapparatuur of kennis van thuis brouwen. Maar er zal een leercurve zijn, net als bij een nieuw recept voor eten of bier. Het aanpassen van de smaak van kombucha aan uw smaak kost echter slechts wat tijd en moeite met oefenen. Het eerste dat u hoeft te doen, is een goed recept vinden. Er zijn talloze kombucha-recepten en smaakcombinaties beschikbaar op internet.

De SCOBY is… wat? Symbiotische cultuur van bacteriën en gisten, kortweg SCOBY

Boven op het brouwsel vormt zich een gelatineuze schijf van cellulose, die er wit of geelbruin uitziet. Elke volgende batch voegt een nieuwe laag toe aan de SCOBY, net zoals een boom elk jaar een ring toevoegt. Gist en bacteriën hebben een kolonie gevormd in deze SCOBY en zijn verantwoordelijk voor de fermentatie van de kombucha. Suikers in de gezoete thee-oplossing worden door gisten gefermenteerd tot alcohol. De gisten worden geconsumeerd door bacteriën, die vervolgens koolstofdioxide en azijnzuur produceren. Dit resulteert in een drankje dat weinig suiker en sterke drank bevat, maar veel koolzuur.

Het is belangrijk op te merken dat kombucha SCOBY’s een breed scala aan baterien en gisten kunnen bevatten, afhankelijk van waar ze oorspronkelijk zijn gekocht. Volgens wetenschappelijke analyses kunnen verschillende gisten naast elkaar bestaan ​​in dezelfde partij kombucha. Enkele voorbeelden van wijdverspreide gisten zijn:

 • Saccharomyces cerevisiae
 • Brettanomyces bruxellensis
 • Stellaire Candida
 • Saccharomyces bailii
 • Gluconacetobacter xylinus is het meest voorkomende type nuttige bacterie en dient twee doelen: het verbruikt de alcohol die de gisten produceren en het produceert de cellulosemat die uiteindelijk de fysieke SCOBY wordt.

Wat is kefir en wat zijn Kefirkorrels?

De “kefirkorrels” die gebruikt worden om kefir te maken zijn geen werkelijke korrels, doch in feite een symbiotische kweek van bacteriën en gisten (net als een Kombuchazwam). In tegenstelling tot de Komboechazwam, zijn de kefirkorrels meer kwetsbaar en gevoelig voor veranderingen in temperatuur en andere omgevingsfactoren. Kefirkorrels gebruikt om melkkefir te maken gedijen door het consumeren van de lactose in de melk. Echter, sucrose (suiker) dient als brandstof voor de Waterkefirkorrels.

Waar Kefirkorrels kopen?Waterkefir-maken

De Kefirkorrels aangeboden in de Kefirshop.eu zijn perfect voor het brouwen van je zelfgemaakte Kefir, maar net als bij de Kombuchazwam, moet u ervoor zorgen dat ze afkomstig zijn van een betrouwbare bron. Als je Kefirkorrels online koopt is het zeer belangrijk om ze te krijgen van een betrouwbare bron. De Waterkefirkorrels en Melkkefirkorrels van de kefirshop.eu zijn altijd vers verpakt op de dag van de verzending. De kefirkorrels worden zorgvuldig verpakt en PRIOR verzonden. Hoewel het enkele partijen kan duren vooraleer de kefirkorrels beginnen te reproduceren, omdat de kefirkorrels zich moeten aanpassen aan de nieuwe omgeving en voedselbron.

Wat is het verschil tussen Waterkefir en Melkkefir?

Van melkkefir wordt gezegd pittig, zurig of kaasachtig van smaak is, zoals je zou verwachten van gefermenteerde eten. Echter, sommige mensen verkiezen liever waterkefir dan Melkkefir want het heeft een lichtere, minder scherpe smaak. Hoewel melkkefir kan worden gemaakt met niet-zuivel melk (zoals soja, kokos, amandelmelk), kunnen mensen die lactose-intolerant beter kiezen voor Waterkefir.  Zowel waterkefir als melkkefir bevatten talrijke organismen die helpen bij de vertering.

Hoe maak je Waterkefir?

Waterkefir is eigenlijk heel eenvoudig te maken met water en suiker en enkele andere ingrediënten die je waarschijnlijk in huis hebt.

Hoe maak je Melkkefir?

Het proces voor het maken van melkkefir is bijna identiek aan Waterkefir, maar je zult in plaats van suikerwater melk gaan gebruiken.

Hoe kan ik mijn kefirkorrels bewaren?

Om een pauze te nemen van het maken van Kefir, is het voldoende om de kefirkorrels op te slaan in de koelkast voor maximaal 1 week. Voor waterkefirkorrels gebruikt je suikerwater en de melkkefirkorrels zet je gewoon onder voldoende melk. Voor langere opslag kun je de kefirkorrels drogen, plaats enkel de korrels op een schaaltje en laat ze volledig uitdrogen (zorg voor voldoende verluchting). Voor het herstarten van de kefirkorrels neem je best eens een kijkje op de website van Kefirshop.eu.

Melkkefirkorrels om kefir te maken

Welke melk gebruiken voor het maken van melkkefir?

Melkkefir maken met welke melk?

In het algemeen zou men kunnen stellen dat biologische rauwe verse melk het beste is, gezien de voedingswaarde. Melkkefirkorrels werken het beste met volle dierlijke melk, dat wil zeggen volle melk van koeien, geiten en schapen. Je kunt met succes kefir maken met 2% en magere melk, maar als je merkt dat je kefirkorrels zich traag gedragen of het steeds langer duurt om de melk te fermenteren, doe ze dan terug in een pot volle melk om ze op te frissen. Je kunt ook rauwe of gepasteuriseerde melk gebruiken, maar vermijd gepasteuriseerde melk op ultrahoge temperatuur (UHT). Als je op zoek bent naar een niet-zuivel optie, probeer dan de kefir te maken met kokosmelk. Omdat kokosmelk dezelfde eiwitten en voedingsstoffen mist als dierlijke melk, verliezen de kefirkorrels na een tijdje hun vitaliteit. Leg ze een paar keer terug in wat dierlijke melk om ze op te frissen. Helaas heb ik geen succes gehad met het maken van melkkefir met amandelmelk, sojamelk of andere zuivelvrije melk.

1. Kefir maken met rauwe melk

Rauwe melk is onbewerkt. Voorstanders van rauwe melk beweren dat het voedzamer is en beter smaakt dan verwerkte melk. Aan de andere kant, zijn er zorgen over de veiligheid van rauwe melk. Rauwe melk is ook verboden in de meeste landen. Het wetenschappelijk comité van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA waarschuwt in een advies echter voor het gevaar op voedselinfecties bij het drinken van rauwe melk omdat die bacteriën zoals salmonella en E.coli kan bevatten. Consumenten, en zeker kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen of zwangere vrouwen, worden daarom aangeraden rauwe melk altijd eerst te koken.

Voordelen:

 • Rauwe melk is de melk met de hoogste voedingswaarde
 • Echte melksmaak

Nadelen:

 • Deze melk is beperkt houdbaar: ongeopend 48u in de koelkast
 • Rauwe melk kan (gevaarlijke) bacteriën bevatten

2. Kefir maken met gepasteuriseerde verse melk

Gepasteuriseerde melk is melk die rond de 70 graden Celsius verwarmd wordt en daarna snel afgekoeld wordt. Gepasteuriseerde melk kan langer bewaard worden dan rauwe melk, met een houdbaarheid van ongeveer 7 dagen in de koelkast. Echter, sommige vitaminen en mineralen gaan tijdens pasteurisatie verloren. Het is makkelijker om gepasteuriseerde melk te vinden dan rauwe melk te vinden. De Colruyt en de Jumbo verkopen gepasteuriseerde melk in de koelafdeling.

Welke melk gebruiken voor het maken van kefir ?
Welke melk gebruiken voor het maken van kefir?

Voordelen:

 • De warmtebehandeling vernietigt de eventueel aanwezige ziekmakende kiemen, maar spaart de ‘goede’ enzymen en veel vitaminen: u vindt er bijvoorbeeld tienmaal meer vitamine C in dan in gesteriliseerde melk en achtmaal meer dan in UHT-melk.

Nadelen:

 • Beperkte houdbaarheid: ongeopend 7 dagen in de koelkast, geopend 3 dagen

3. Kefir maken met UHT-melk

UHT heeft betrekking op ultra-warmtebehandeling en de melk wordt blootgesteld aan extreem hoge temperaturen bij 130-150°C gedurende 1 tot 2 seconden. Dit doodt de bacteriën in de melk, waardoor de UHT-melk voor zes tot negen maanden bewaard kan worden zonder koeling, ongeopend. Echter verliest de UHT-melk heel veel aan voedingswaarde. Ook veel mensen vinden het een minder aangename smaak heeft. UHT-melk is ook de goedkoopste soort melk die je kunt vinden. Er wordt beweerd dat men geen kefir of yoghurt kan maken met UHT-melk, maar dit is niet waar. Met UHT-melk kan men zowel yoghurt en kefir maken en het geeft een prima resultaat.

Voordelen:

 • Langste houdbaarheid, gemakkelijk beschikbaar en is de goedkoopste optie

Nadelen:

 • Verlies van voedingsstoffen
 • Verlies aan smaak

Welke melk gebruiken om kefir te maken?

Al de bovengenoemde soorten van melk kun je gebruiken om melkkefir te maken. Er zijn natuurlijk nog vele andere soorten van melk; gepasteuriseerde, biologische melk, fairtrade melk, AA, duurzame, volle, magere, verrijkte melk, geitenmelk, … die u kan gebruiken om melkkefir te maken. Het resultaat van de kefir zal ook telkens anders zijn.

Waar kun je melkkefirkorrels kopen?

De beste plaats om kefirkorrels te vinden is van een vriend die kefir maakt! De kefirkorrels beginnen zich na een tijdje te vermenigvuldigen en iedereen die het regelmatig maakt, heeft extra yoghurtbloempjes over. Als je zo’n vriend niet hebt, raad ik deze bronnen aan:

 • KefirShop.eu – €12.99 voor levende, kant-en-klare melkkefirkorrels inclusief verzending.

Voor meer details over het maken van kefir en enkele recepten voor kefir, bekijk mijn blog!

Veelgestelde vragen over melkkefir

 • Hoe gedroogde kefirkorrels activeren: Als je je kefirkorrels in gedroogde vorm hebt gekocht, hydrateer ze dan door ze op kamertemperatuur in verse melk te zetten. Verander de melk elke 24 uur totdat de kefirkorrels de melk beginnen te fermenteren en melkkefir maken. Het kan gemakkelijk 7 dagen duren voordat de kefirkorrels volledig actief zijn.
 • Welke melk te gebruiken om kefir te maken: Kefir werkt het beste met volle koe-, geiten-, schapen- of andere dierlijke melk. Je kunt magere melk gebruiken, maar ververs de granen in volle melk als ze de kefir niet meer goed fermenteren. Rauwe en gepasteuriseerde melk kan worden gebruikt, maar vermijd gepasteuriseerde melk met ultrahoge temperatuur (UHT).
 • Meer of minder melkkefir maken: je hebt ongeveer een koffielepel kefirkorrels nodig om 1 tot 2 kopjes melk te maken. Je kunt ook minder melk gebruiken, maar dan gaat het fermenteren veel sneller. Je melkkefirkorrels zullen zich na verloop van tijd gaan vermenigvuldigen, waardoor je meer melk kunt fermenteren als je dat wilt. Houd een verhouding aan van ongeveer 1 deel kefirkorrels op 10 delen melk. Als je 10 gram kefirkorrels hebt kan je in principe 100 ml kefirdrank maken.
 • Een pauze nemen van het maken van kefir: Als u een pauze wilt nemen van het maken van kefir, bewaar dan de kefirkorrels in een pot met verse melk, dek ze goed af en zet u ze maximaal 3 weken in de koelkast.
 • Wat te doen als de kefir scheidt: Soms zal kefir zich scheiden in een stevige laag en een melkachtige laag als het te lang wordt bewaard. Dit is goed! Schud de pot of klop de kefir om opnieuw te combineren en verder te gaan. Als dit regelmatig gebeurt, begin dan eerder met het controleren van je kefir.

Kefirkorrels kopen?

Levende biologische melkkefirkorrels – met gratis verzending

Gratis verzending in Nederland en België. Kefirkorrels zijn een levende biologische cultuur die bestaat uit eiwitten, suikers en vetten en die levende kolonies van verschillende gisten en bacteriën bevatten die in een symbiotische relatie bestaan. Deze micro-organismen fermenteren lactose in de melk in de loop van ongeveer een dag, en het resultaat is een zure, bruisende melkdrank die gunstig is voor de probiotische eigenschappen en darmgezondheid. In tegenstelling tot poederculturen, die minder stammen van nuttige organismen bevatten en slechts goed zijn voor een paar batches, wat betekent dat u de aankoop moet herhalen, bevatten levende melkkefirkorrels meer stammen van nuttige organismen, dus meer probiotica en kunnen ze een leven lang meegaan.

Als je eenmaal levende kefirkorrels koopt in plaats van poedervorm, als je de levende culturen voedt, hoef je nooit meer kefirbloempjes te kopen. Terwijl de cultuur de melk fermenteert, groeien de kefirkorrels waardoor nieuwe korrels ontstaan. Echte kefir uit levende cultuur is een zichzelf eindeloos voortplantend proces in tegenstelling tot commerciële kefir in poedervorm. Zelfgemaakte kefir is kosteneffectief en u kent de exacte ingrediënten die u in uw dieet stopt in vergelijking met dure commerciële kefirdrankjes die in uw supermarkt worden verkocht.

De drank wordt bereid door kefirkorrels toe te voegen aan verse biologische melk van koeien, geiten of schapen. Het toevoegen van de kefirkorrels aan verse melk levert in ongeveer 24 uur een heerlijke probiotische drank op.

Wanneer uw aankoop van kefirkorrels arriveert, moet u er goed voor zorgen om ze in leven en gezond te houden. Bewaar ze in een glazen pot op kamertemperatuur, met verse biologische melk en laat ongeveer een dag fermenteren. 1 theelepel kefirkorrels tot 1-2 kopjes melk zal je kefir binnen 24 uur fermenteren. Zeef de kefirdrank, voeg opnieuw verse melk toe aan de kefirkorrels en herhaal de cyclus. Ze kunnen ook maximaal twee weken in de koelkast worden bewaard. Alleen verse koemelk wordt gebruikt om onze melkkefir te maken, wat resulteert in de beste kwaliteit melkkefirkorrels die er zijn. Deze kefirkorrels zijn NOOIT gedroogd of bewaard in de koelkast of vriezer; ze zijn constant bezig met het maken van nieuwe kefir.​

Koop hier Kefirkorrels

Uw aankoop omvat:

2 theelepels (10 g) levende actieve kefirkorrels om minstens 2 kopjes kefir per dag te maken, instructie voor het succesvol brouwen van uw kefir is bijgeleverd.

Lokaal ophalen of gratis verzending beschikbaar – Melkkefirkorrels zijn het hele jaar verkrijgbaar

Zelf melkkefir maken en advies

Zelf Kefir maken

Kefir is zo’n gezonde en lekkere drank die je zeker eens moet proberen. Hier is korte instructie om zelf kefir te maken. Melkkefir zelf maken is heel simpel, als je weet wat je moet doen en welke middelen er nodig zijn.

Wat is melkkefir?

Melkkefir is een gefermenteerd zuivelproduct dat in veel opzichten lijkt op yoghurt en karnemelk. Het is hoe kefir wordt gekweekt dat het echt uniek maakt. In plaats van de melk te verwarmen, een cultuur toe te voegen en de melk warm te houden zoals je doet met yoghurt. Heb je alleen maar kefirkorrels en melk nodig om melkkefir te maken en dit op kamertemperatuur. Kefirkorrels zijn helemaal geen korrels. Deze “korrels” zijn eigenlijk kleine, rubberachtige, knobbelige celstructuren die de thuisbasis zijn van de bacteriën en gisten die de melk fermenteren tot kefir.

Kefir maken met korrels
Melkkefirkorrels

Melkkefir recept

Benodigdheden:

 • 1/2 liter melk (koemelk, geitenmelk, schapenmelk, …)
 • 2 eetlepels melkkefirkorrels
 • Glazen bokaal van 1 liter of mee
 • Plastic lepels
 • Plastic bolzeef
 • Fles voor opslag van de drank

Werkwijze voor het maken van melkkefir:

 1. Schenk de melk (op kamertemperatuur) in de glazen bokaal
 2. Kefirkorrels toevoegen
 3. De bokaal afsluiten met een deksel (gesloten gisting) of de bokaal afdekken met een luchtdoorlatende doek of filter, bv. Koffiefilter (open gisting)
 4. Laat de bokaal voor één tot twee dagen staan bij kamertemperatuur op een donkere plaats, geen indirect zonlicht
 5. Giet nu de drank door een plastic zeef, vang de drank op in een beslagkom
 6. Kefirkorrels voorzichtig spoelen met lauw water, afspoelen is in principe niet echt nodig

Deze instructie is vooral aanbevolen als u uw kefir voor de eerste keer maakt.

Voor de productie van Melkkefir kan je verschillende soorten melk gebruiken:

 • Koemelk
 • Geitenmelk
 • Schapenmelk
 • Zelfs sojamelk of plantaardige melk

Maar je moet weten dat experimenten met Kefir, de kefirkorrels kan doden. Gebruik steeds wat kefirkorrels die je op overschot hebt. Als je rauwe melk gaat gebruiken en je wilt het helemaal veilig spelen. Dan kan je best de verse rauwe melk eerst koken om alle eventuele ziektekiemen te doden. Het vetgehalte van de gebruikte melk is essentieel voor het verkrijgen van een romige consistentie van de drank. Om een romige kefir te krijgen, gebruik je best volle melk (3,5% vet).

koemelk

De juiste temperatuur

De gisting of het fermenteren gebeurt het best op kamertemperatuur van 16 tot 25 graden Celsius. Bij lage temperaturen zal er meer kooldioxide en alcohol worden geproduceerd, bij hogere temperaturen domineren de melkzuurbacteriën. Bij de laatste krijg je een meer zure smaak.

Beste plaats om melkkefir te maken

De best plaats is niet volledig in het donker, maar ook niet bij een directe lichtbron. Het meest geschikt is een rustige plaats waar het niet te koud is. Let op in de zomer en een hogere omgevingstemperatuur. Te hoge temperaturen kunnen leiden tot ongewenste resultaten. De gisting gaat sneller en drank wordt sneller zuur, probeer een plaatsje te vinden met een langere temperatuur.

Gistingsperiode of fermentatietijd van melkkefir

De exacte lengte van fermentatie is afhankelijk van de grootte en het aantal melkkefirkorrels dat je gebruikt. Veel grote knollen verkorten het gistingsproces. De omgevingstemperatuur kan veel bijdragen aan de fermentatie, omdat het warmer is, zal de melk sneller de gefermenteerd worden. Na verloop van tijd zal je zelf ontdekken wat de beste tijd is, de Kefir het beste smaakt. Een langere gisting tijd 48 uur maakt van de kefir een lactosevrij drankje.

melkkefir-gisting
Fermentatie KEFIR

Opstartfase: zelf melkkefir maken

Soms hebben de melkkefirkorrels een opstartfase nodig, aangezien de kefirkorrels zich moeten aanpassen aan andere melksoorten, temperatuur en andere externe invloeden. Maar na de tweede of derde bereiding moet je eerste drankje slagen.

Kan je thuis veilig kefir maken? Wat kan verkeerd gaan?

Het maken van melkkefir bestaat al duizenden jaren en was van oudsher een manier om verse melk te bewaren en langer houdbaar te maken. Dit wil zeggen, ja, het is veilig. De gezonde bacteriën en gisten in de kefirkorrels verdrijven alle ongezonde of bedervende bacteriën die anders melk zouden vasthouden die op kamertemperatuur was bewaard. Ik maak al jaren melkkefir en de enige echte zorg die ik ben tegengekomen is de temperatuur. Kefirkorrels houden van een gemiddelde temperatuur van ongeveer 18°C tot 30°C. Beneden 18°C worden de kefirkorrels traag en kunnen ze in winterslaap gaan, ze zijn nog steeds in orde, maar weinig actief, het kan gewoon langer duren om de kefir te maken. Boven de 30°C bederft de melk sneller dan de kefirkorrels kunnen kweken, en dit creëert een onveilige omgeving voor de kefirkorrels u. Vermijd het maken van kefir op zeer warme zomerdagen als je geen airconditioning hebt.

Zorg er ook voor dat je je kefir in een glazen pot maakt, omdat de korrels verzwakt kunnen raken door blootstelling aan metaal. Korte blootstelling, zoals het gebruik van een metalen zeef of roeren met een metalen lepel, is prima.

Waar kan je kefirbloempjes kopen?

De beste plaats om kefirkorrels te vinden is van een vriend die kefir maakt! De kefirbloemen beginnen zich na een tijdje te vermenigvuldigen en iedereen die het regelmatig maakt, heeft extra kefirkorrels over. Als je zo’n vriend niet hebt, raad ik deze bron aan: KefirKopen.eu – €12.99 voor levende, kant-en-klare melkkefirkorrels inclusief gratis verzending.

De moeilijkheid om kefirkorrels te vinden, komt voort uit het feit dat het levende kolonies zijn en daarom moeilijker leverbaar zijn. Het vinden van kefirkorrels in uw omgeving kan een uitdaging zijn, omdat het voor geen enkele winkel moeilijk is om levende melkkefirkorrels in voorraad te hebben. De snelste en veiligste manier om aan kefirkorrels te komen, is door ze te kopen bij een gerenommeerde onlinedealer, dus dat is het korte antwoord. Er zijn twee verschillende manieren om kefir te kweken: met een moedercultuur die bekend staat als “Melkkefirkorrels” of met een kweekstarter in poedervorm die speciaal voor kefir is gemaakt. Terwijl de laatste een gepatenteerd mengsel is van verschillende soorten bacteriën, is de eerste ingewikkelder. Om de veiligheid en kwaliteit van onze melkkefirkorrels te garanderen, verbouwen we ze in ons eigen huis met alleen de beste biologische melk en voeren we regelmatig strenge kwaliteitstests uit.

MELKKEFIRKORRELS KOPEN
€ 12,99

Wat zijn melkkefirkorrels?

Ben je benieuwd wat melkkefirkorrels zijn en waar kefirkorrels vandaan komen. Kefiran is het primaire polysaccharide dat wordt aangetroffen in melkkefirkorrels, die een moedercultuur zijn. Deze polysaccharide matrices zijn de basis van symbiotische gemeenschappen van bacteriën en gisten. Deze micro-organismen kweken de melk door zich te voeden met de suikers en eiwitten. Het kefirplantje heeft een geleiachtige textuur en lijkt op kleine bloemkoolroosjes. Als het gaat om de bacteriën en gisten waaruit melkkefirkorrels bestaan, kunnen dingen veranderen, afhankelijk van waar ze vandaan komen en in welke omstandigheden ze tijdens de teelt werden bewaard. Met andere woorden, de samenstelling van micro-organismen van melkkefirkorrels kan worden beïnvloed door zowel hun oorsprong als het huidige gebruik.

Niemand weet echt waar melkkefirkorrels vandaan komen, maar het is een gegeven dat je wat nodig hebt. Alle polysachariden, bacteriën en gisten waaruit melkkefirkorrels bestaan, zijn van generatie op generatie doorgegeven. Maar als je eenmaal je melkkefirkorrels hebt, kun je ze eenvoudig vermenigvuldigen om de cultuur met anderen te delen.

Waar kan je melkkefirkorrels kopen?

Dat hangt ervan af wat je bedoelt met “melkkefir”. Het is belangrijk op te merken dat de micro-organismen die op melkkefirkorrels worden aangetroffen, uniek zijn voor deze cultuur. Zonder melkkefirkorrels is het onmogelijk om kefir te produceren die vol zit met nuttige bacteriën, gisten en de polysaccharide kefiran. Bestaande melkkefirkorrels kunnen worden gekoesterd om meer kefir te produceren als de omstandigheden goed zijn. Je kunt echter ook melkkefir maken met een kefir startcultuur, een poedervormig mengsel dat culturen bevat die lijken op die in melkkefirkorrels. Hoewel het gekweekte zuivelproduct dat uit deze starterculturen in poedervorm wordt geproduceerd, een smaak en textuur heeft die vergelijkbaar is met melkkefir gemaakt met kefirkorrels.

YOGHURTPLANTJE KOPEN
€ 12,99

Zelf Kefir maken – Melkkefir recept

Zelf Melkkefir maken

  1. Reinig alles goed met gewone vloeibare zeep (vermijd antibacteriële zeep). Maak je handen, glazen potten, lepels, zeven, alles goed schoon! Spoel alles grondig af.
  2. Voeg 1 deel van de kefirkorrels op 10 delen volle melk toe aan een grote glazen pot.
  3. Bedek de pot af met keukenpapier, koffiefilter of losse schroefdeksel, om te voorkomen dat er insecten of stof in uw brouwsel komt.
  4. Zet de pot ongeveer 24 uur op een warme, donkere plek 18 tot 27 °C. Je weet dat kefir klaar is wanneer het lichtjes verdikt is en gefermenteerd ruikt. Als je kefir is gescheiden in gelige, waterachtig wei, dan is dat prima! Het is gewoon een teken dat je de volgende keer de gistingstijd kunt verkorten of de volgende keer meer melk kan gebruiken.
  5. Tijd om te oogsten. Plaats een brede kom onder een fijnmazig bolzeef. Giet je afgewerkte kefir in het vergiet of zeef, roer met een plastic of houten lepel de kefir voorzichtig om, je kan de kefir ook lichtjes persen. De kefirkorrels blijven achter in de zeef.
  6. Start een nieuwe batch. Spoel de grote pot uit waarin je de kefirkorrels hebt gefermenteerd en voeg de kefirkorrels er weer aan toe. Voeg verse melk toe om het proces opnieuw te beginnen. Om de juiste verhouding te hanteren kan je de kefirkorrels wegen, heb je bijvoorbeeld: 70 gram kefirkorrels, voege dan 700ml tot 1 liter melk toe. Bij een open gisting, open pot, pot waar gas vrij kan ontsnappen, kan je pot tot boven toe vullen. Indien je de pot hermetische afsluit, WECK-pot. Dan vul je de pot best 3/4  en 1/4 lucht.
  7. Bewaren van de verse kefirdrank. Breng de afgewerkte kefir die zich in de brede kom heeft verzameld over in een afsluitbare glazen pot. Bewaar maximaal 2 weken in de koelkast.

melkkefirkorrels - Kefirshop.eu

WAAR KEFIRKORRELS KOPEN

Ik ben verheugd om aan te kondigen dat KefirShop.eu, mijn aanbevolen bron voor alles wat met Kefir en Kombucha te maken heeft, nu ook verse, levende biologische kefirkorrels verkoopt! Zowel melkkefirkorrels als waterkefirkorrels vind je hier.

Voorheen had ik alleen betrouwbare bronnen van gedroogde kefirkorrels gevonden. Maar het probleem met gedroogde kefirkorrels is dat het veel meer tijd en werk kost om ze weer gezond te maken en weer normaal te produceren. Helaas komt het bij gedroogde kefirkorrels vrij vaak voor dat zelfs wanneer ze terugkeren naar het maken van kefir, ze zich niet vermenigvuldigen zoals zou moeten. Dit betekent dat er iets niet klopt en dat ze een gebrek aan vitaliteit hebben. Nu zijn er momenten waarop je misschien gedroogde kefirkorrels moet gebruiken. Maar tenzij het moet, raad ik je ten zeerste aan om in plaats daarvan voor de levende kefirkorrels te gaan.

Als je nieuw bent met het maken van kefir en er meer over wilt weten, of de verschillen tussen melkkefir en waterkefir, lees dan verder. Van beide heb ik hieronder een beschrijving gegeven.

MELKKEFIR

Melkkefir, algemeen bekend als kefir, is een heerlijke en gezonde probiotische melkdrank, net als yoghurt, maar met nog meer gezondheidsvoordelen. Het is een geweldige manier om de nuttige bacteriën in je darmen te koloniseren. Er wordt gezegd dat onze gezondheid begint bij ons spijsverteringsstelsel. Een gezond spijsverteringsstelsel stelt ons in staat om de voedingsstoffen in ons voedsel te extraheren en te assimileren. De nuttige bacteriën in onze darm produceren ook enkele voedingsstoffen voor ons lichaam via hun normale metabolische processen en helpen pathogene bacteriën te elimineren.

Kefir is nog makkelijker te maken dan yoghurt. Het moet een van de gemakkelijkste van alle gefermenteerde voedingsmiddelen zijn om te maken. Je hoeft de melk niet voor te verwarmen en een thermometer te gebruiken om hem af te koelen tot precies de juiste temperatuur, en hem vervolgens op de juiste temperatuur te houden totdat de fermentatie is voltooid. Het is zo eenvoudig, je voegt gewoon melk en kefirkorrels toe en laat het 24 uur op kamertemperatuur staan.

Kefir kopen

Koop hier melkkefirkorrels

WATERKEFIR

Waterkefir (ook bekend als tibicos, Japanse waterkristallen), is een gezonde veganistische probiotische drank. Waterkefir is een lekker smakende, verfrissende drank gemaakt van water, suiker, waterkefirkorrels en de natuurlijke smaakstoffen naar keuze. Smaak is waar je creatief kunt zijn. Waterkefir fermenteert meestal in 24-48 uur. Veel mensen hebben waterkefir gebruikt om hun frisdrankverslaving te doorbreken. Zelfs kinderen zijn dol op waterkefir.

Is kefir goed voor je? Wat zijn de voordelen van kefir?

Kefir staat vooral bekend om zijn probiotische eigenschappen. Probiotica zijn een heilzame bacterie die de darmgezondheid bevordert, die verbonden is met andere orgaansystemen in uw lichaam. Meer diverse bacteriën zorgen voor een gezondere darm, wat de algehele gezondheid bevordert. Zo zit je immuunsysteem in je darmen en bevorderen gezonde darmbacteriën een gezond immuunsysteem. Een evenwicht in de darmgezondheid, aangemoedigd door gefermenteerd voedsel, kan ontstekingen in het lichaam verminderen, de energie verhogen en de cognitieve gezondheid verbeteren.

Omdat het met melk is gemaakt, bevat kefir dezelfde vitamines en mineralen, zoals calcium en ijzer, die je in melk aantreft. Dus als je om gezondheidsredenen melk drinkt of yoghurt eet, kun je kefir overwegen.

Het fermentatieproces geeft kefir zijn rijke probiotische inhoud, wat de belangrijkste reden is waarom kefir immuun versterkende voordelen heeft. Probiotica herbevolkt actief je darmen met gezonde bacteriën die nodig zijn voor een goede immuun functie. Er wordt gezegd dat het immuunsysteem zich in de darmen bevindt, en dat is waar. De macrobioot van de darm speelt veel vitale rollen in het lichaam en wanneer het is uit balans bijna ieders systeem wordt beïnvloed.

Wat is het verschil tussen kefir en yoghurt?

Kefir en yoghurt lijken qua samenstelling en smaak enigszins op elkaar, maar qua voeding is kefir als een qua voedingswaarde verbeterde versie van yoghurt.In vergelijking met yoghurt bevat kefir drie keer meer probiotica, de meeste kefir bevat 12 verschillende soorten probiotica, meestal met een afmeting van 15-20 miljard CFU, terwijl yoghurt ongeveer 5 probiotische soorten bevat en slechts ongeveer 6 miljard CFU bevat. Bovendien bevat kefir minder vetten en biedt het een breder scala aan bioactieve stoffen, waaronder organische zuren en peptiden die bijdragen aan de gezondheidsvoordelen en belangrijke vitamines en mineralen zoals fosfor, calcium, riboflavine, magnesium, B12 en vitamine D. Kefir en yoghurt verschillen ook qua structuur. Kefir heeft een dunnere textuur en bevat weinig lactose, en veel mensen met lactose-intolerantie gebruiken kefir als substantie voor melk of yoghurt. Als je echter kefir of yoghurt met veel suiker koopt, nemen hun voedingsvoordelen af omdat suiker een bron is van veel problemen waar probiotica tegen werken – in feite bevordert een hoge suikerconsumptie de groei van slechte bacteriën.

Hoe kefir te gebruiken?

Je kunt kefir gebruiken op plaatsen waar je normaal gesproken melk, yoghurt of zelfs mayonaise toevoegt. Het is populair als vloeibare basis voor smoothies, maar je kunt ook een beetje door je pannenkoekenbeslag of saladedressings roeren. Je kunt kefir ook gebruiken als vervanging voor melk bij het maken van zuurdesembrood of zelfgemaakt ijs. Je kunt het natuurlijk ook altijd gewoon drinken.

Samenvatting

Kefir is een populaire gefermenteerde drank gemaakt met zuivel en kefirkorrels, gisten en gezonde bacteriën. Hoewel meer specifiek onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van kefir nodig is, zijn er aanwijzingen dat het de darm- en hartgezondheid kan ondersteunen, antimicrobiële voordelen biedt en helpt bij het ondersteunen van gezonde botten en bloedsuikerregulatie.

Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kefir kunnen verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Als je nieuwsgierig bent naar het proberen van kefir, het is verkrijgbaar in veel supermarkten of je kunt de echte kefirkorrels online kopen. Sommige mensen houden echter niet van de smaak of textuur van kefir. Als dat voor jou geldt, zal het eten van yoghurt je vergelijkbare gezondheidsvoordelen opleveren.

Zelf yoghurt maken met yoghurt starterculturen

Een yoghurt starter gebruiken om zelf yoghurt te maken

Zelf yoghurt maken, je krijgt enorm veel voldoening bij het maken van zelfgemaakte yoghurt. Het maken van je eigen yoghurt zorgt ervoor dat je weet welk ingrediënten er in de yoghurt zitten. Dit betekent dat als u zelf yoghurt maakt dat er alleen maar goede ingrediënten zijn gebruikt en geen van de conserveermiddelen, stabilisatoren, kunstmatige kleurstoffen, geleermiddelen en zoetstoffen die doorgaans in conventionele yoghurt zitten. Verschillende commerciële yoghurtmerken worden ook gezoet met genetisch gemodificeerde suikers. Fructose en glucosestroop zijn genetisch gemodificeerd. Zelfgemaakte yoghurt is veel gezonder. Weet je dat verse yoghurt meer levensvatbare bacteriën bevat in vergelijking met yoghurt die je in de winkel koopt? Veel mensen onderschatten het belang van de hoeveelheid bacteriën in yoghurt. De waarheid is dat er een enorm verschil is tussen zelfgemaakte yoghurt en yoghurt die je in de winkel koopt. Laten we je een heel belangrijk ding vertellen, niet alle yoghurt is probiotisch. Probiotica betekent in wezen dat een product voldoende hoeveelheden micro-organismen bevat die een gezondheidsvoordeel opleveren. Yoghurt wordt gemaakt door melk te fermenteren met bacteriën.

Helaas behandelen sommige yoghurt merken het product na fermentatie met een warmtebehandeling, waardoor de levende culturen die in de yoghurt zitten worden gedood. Met andere woorden, dit type yoghurt kan niet langer als probiotisch worden beschouwd. Probiotische yoghurt zijn alleen yoghurts die worden gemaakt met yoghurt starterculturen, met name Lactobacillus bulgaricus of Streptococcus thermophilus, die na fermentatie geen warmtebehandeling hebben gehad. En weet je wat? Je kan prebiotische yoghurt zelf maken met zelfs de meest elementaire middelen die je in huis hebt.

yoghurt starter kopen

Waar de beste yoghurt starter kopen?

Yoghurtculturen kopenDe Bulgaarse yoghurt starter van de Kefirshop.eu heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Het is een heerlijk, zachte en romige yoghurt. De zakjes yoghurt starter worden aangeboden per zakjes van 10 stuks, elk zakje is goed voor 1 liter zelfgemaakte yoghurt. Deze yoghurt bevat uitgebalanceerde hoeveelheden melkzuurbacteriën (L. Bulcaricus, S. Thermaphilus en L. Acidophilus)  die voor een klassieke pittige yoghurtsmaak zorgt. Op basis van klantrecensies is het gemakkelijk te beoordelen als een populaire favoriet. Verschillende klanten hebben opgemerkt dat hoewel het wat voorbereiding vergt om de yoghurt te maken, deze startercultuur een smaak en aroma oplevert die het allemaal waard is, omdat je een dergelijke yoghurt eenvoudig weg niet in de supermarkt zal vinden. Klanten waarderen ook hoe de duidelijke instructies die op elk zakje zijn aangebracht. Sommige klanten zijn soms teleurgesteld over de smaak die werd verkrijgen. Ze ontdekten dat de yoghurt te zuur was, maar het is eigenlijk gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur. Let op, als je de yoghurt te lang laat fermenteren wordt de yoghurt algemeen zuurder. Belangrijk is, dat als de yoghurt klaar is deze te laten afkoelen in de koelkast om verdere fermentatie te stoppen. Maar over het algemeen zijn klanten heel enthousiast over deze yoghurt starter. Het is misschien niet de goedkoopste startercultuur op de markt, maar het is het neusje van de zalm voor klanten die het beste in kwaliteit en consistentie waarderen.

De voordelen van deze yoghurt starter op een rijtje

 • Het is gemakkelijk voor gebruik met een yoghurtmaker, maar de yoghurt kan ook op andere manieren gemaakt worden.
 • Deze natuurlijke yoghurt is goed voor je gezondheid en bevat geen toevoegingen.
 • Deze yoghurt starter bevat de meest essentiële levende yoghurtculturen, waaronder L. bulgaricus en L. acidophilus.
 • Verkrijgbaar in handige zakjes, maar ook in een setje van 10 zakjes.
 • Kan gemaakt worden met melk van dierlijke oorsprong (zuivelmelk), zowel met magere of volle melk.

Zelf yoghurt maken met een yoghurt starterWat is een yoghurt starter?
Prebiotische yoghurt starters zijn een uitgebalanceerde selectie van bacteriën en gisten die de lactose in de melk omzetten in yoghurt. Wanneer je een startercultuur aan melk toevoegt, wordt de lactose omgezet in melkzuur, dit is precies het proces dat yoghurt zijn unieke zure smaak geeft.

Welke melk gebruiken voor melkkefir?

Met welke melk, melkkefir maken

Hoe zit het met geiten- of schapenmelk of zelfs plantaardige melk?

Sommige mensen maken zich vaak zorgen dat ze de kefirkorrels zullen vertragen of zelfs “doden” als ze de verkeerde melk gebruiken. Wanneer je de kefirkorrels van iemand krijgt, vraag hem dan wat voor soort melk ze gebruikten, want als er een significant verschil is, hebben de kefirkorrels misschien wat aanpassingstijd nodig.

Wat voor soort melk je besluit te gebruiken voor de bereiding van melkkefir is op één of andere manier een persoonlijke voorkeur omdat het kan resulteren in een andere textuur, geur en dikte van de uiteindelijke drank. Tijdens het fermentatieproces wordt de lactose in de melk omgezet, omdat de kefirkorrels zich eraan voeden. Omdat er nog een kleine hoeveelheid lactose overblijft in de kefir, kunnen mensen met een meer gevoelige darm de voorkeur geven aan een ander soort melk, zoals soja of notenmelk.

Melkkefir maken met verse koemelk

Welke melk gebruiken voor MELKKEFIR?

Koop MELKKEFIR bij de Kefirshop.eu
Koop MELKKEFIR bij de Kefirshop.eu

Het is moeilijk om slechts één soort melk te kiezen en te zeggen “Dit is de beste”. Het hangt allemaal af van je smaak, dieetbeperkingen en voorkeur. Hier zijn enkele inzichten in de dikte en smaak van kefir uit verschillende soorten melk.

 • Koemelk wordt het meest gebruikt voor het maken van melkkefir. Het wordt aanbevolen om verse volle koemelk te gebruiken voor het maken van kefir. De melkkefir die je maakt van koemelk is dik en soepel.
 • Geitenmelk is een alternatief voor koemelk en volgens sommige bronnen is het de perfecte kwaliteit melkkefir. De textuur van geitenmelk kefir is niet zo dik als in kefir gemaakt met koemelk. Dat komt ook door een kleinere hoeveelheid vet in geitenmelk.
 • Schapenmelk ruikt krachtiger dan koeien- en geitenmelk. Je kunt het gebruiken om dikkere melkkefir te maken met een beetje zoetigheid.
 • Notenmelk (amandel, walnoot, kokosmelk). Je kunt deze plantaardige melk ook gebruiken voor het maken van kefir, maar houd rekening met de ingrediënten en geef de kefirkorrels extra tijd om zich aan te passen (enkele batches). Zorg ervoor dat de melk biologisch is en er geen additieven zijn toegevoegd.

Als je liever plantaardige melk gebruikt, is het belangrijk dat je de melkkefirkorrels om de paar dagen gedurende 24 uur op dierlijke melk kweekt. Door dit proces kunnen de korrels zich voeden en revitaliseren.

We raden aan om dierlijke melk te gebruiken voor je kefir. Melk van koeien, geiten of schapen kan allemaal met succes worden gebruikt. De voedingsstoffen die nodig zijn voor je kefirkorrels (of starter in poedervorm) om dierlijke melk te fermenteren, bevinden zich in de melk zelf.

Variaties in resultaten van verschillende melkvariëteiten

Melk van verschillende dieren heeft verschillende kenmerken. Kefir gemaakt van koemelk zal romig en scherp zijn. Kefir gemaakt van geitenmelk heeft echter een unieke smaak en dunnere consistentie. Kefir is op zijn romigst wanneer het wordt gemaakt met volle, vette melk. Kefir wordt van nature romiger en dikker als er meer vet aanwezig is in de melk die wordt gebruikt om het te maken.

U kunt melk in (bijna) elke vorm fermenteren

Kefir kan met elk type melk worden gemaakt, inclusief gehomogeniseerde melk, poedermelk of zelfs gecondenseerde melk. De melkkefirkorrels zullen echter nog steeds in staat zijn om de voedingsstoffen te extraheren die nodig zijn om smakelijke kefir te maken, ondanks het feit dat de textuur en smaak anders zullen zijn.

Het proces van het maken van kefir van rauwe melk

Hoe zit het met het gebruik van rauwe melk voor de kefir? Zeker, maar alleen als je kefirkorrels levendig en robuust zijn. Jonge kefirkorrels zijn vatbaar voor besmetting door de culturen van wilde micro-organismen die in rauwe melk worden aangetroffen.

In plaats van je kefirkorrels te laten uitdrogen en zwak te laten worden, activeer je ze in gepasteuriseerde melk totdat ze actief en robuust worden. Gebruik de volgende keer dat je kefir maakt wat van die rauwe melk in plaats van een kefirstarter uit de winkel. Poedervormige starters hebben gepasteuriseerde of gekookte melk nodig voor inenting, dus gebruik nooit rauwe melk. De kefircultuur moet ruim de tijd krijgen om te bloeien. Gebruik geen lactosevrije melk om kefir te maken.

Melkkefirkorrels hebben lactose nodig om te overleven, dus lactosevrije melk is niet geschikt om kefir te maken. Als je hun voedselvoorraad wegneemt, houden ze het niet lang meer vol.

Gefermenteerde natuurlijke melkkefir daarentegen bevat bijna geen lactose meer. De lactose in de kefir wordt tijdens het fermentatieproces afgebroken door micro-organismen. Hierdoor kunnen sommige mensen die normaal gesproken negatief reageren op lactose, zeer kleine hoeveelheden verdragen. Kefir kan eenvoudig worden gemaakt van plantaardige melk met kefir-starters in poedervorm. Het gebruik van melkkefirkorrels om veganistische kefir te maken is echter een tijdrovend en ingewikkeld proces.

 

 

Melkkefir ferment – Kefir maken met een ferment

Melkkefir maken met een ferment

Kefir in poedervorm of kefir ferment is een geweldige optie voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het maken van kefir zonder dat je dagelijks de melkkefirkorrels moet onderhouden. Met het kefir ferment maak je zelf snel melkkefir. Zelfgemaakte kefir is een goede bron van probiotica. Hoe maak je melkkefir met een ferment ?

Wat heb je nodig :

 • 1 glazen pot of een thermoskan
 • 1 plastieken lepel
 • 1 koffiefilter of theedoek (om fruitvliegjes weg te houden)
 • 1 rekkertje (om met een doek de pot af te sluiten)

Ingrediënten:

 • 1 zakje kefir ferment of ook wel kefirpoeder, gevriesdroogde melkkefir, kefir starter genoemd
 • 1 liter melk, kijk op het zakje om de juiste hoeveelheid melk te gebruiken.

Hoe maak je Kefir met een ferment ?

 • Giet 1 liter melk in een pot
 • Koude melk, eerst laten opwarmen tot op kamertemperatuur, 23ºC
 • Voeg de inhoud van 1 zakje kefir ferment toe en roer voorzichtig tot het ferment (zonder klonters) volledig is opgelost
 • Dek de pot af met een koffiefilter of doek, doe er het rekkertje omheen en plaats de pot weg op een warme plaats, 23ºC, voor een bepaalde duur, meestal rond de 24 uur. Het kan langer of korter duren afhankelijk van de temperatuur van de melk gedurende het gistingsproces. Controleer vanaf het 16de uur de consistentie. Als de melk ingedikt is, dan is de melkkefir klaar
 • De afgewerkte kefirdrank kan je een drietal dagen bewaren in de koelkast

Hoe voort kweken met de afgewerkte Kefir :

Kefir gemaakt met een ferment kan vaak opnieuw gekweekt worden. Het exacte aantal opeenvolgende batches is afhankelijk van de versheid van de kefir. Langere perioden tussen de partijen zal een slechter resultaat geven.

Hoe Kefir voort kweken ?

 • Giet 1 liter melk in een pot
 • Koude melk, eerst laten opwarmen tot op kamertemperatuur, 23ºC
 • Neem 4 eetlepels van uw vorige bereiding af, voeg deze toe aan de melk en roer alles voorzichtig om totdat alles goed verdeeld is
 • Dek de pot af met een koffiefilter of doek, doe er het rekkertje omheen en plaats de pot weg op een warme plaats, 23ºC, voor een bepaalde duur, meestal rond de 16-24 uur. Het kan langer of korter duren afhankelijk van de temperatuur van de melk gedurende het gistingsproces. Controleer vanaf het 16de uur de consistentie. Als de melk ingedikt is, dan is de melkkefir klaar
 • De afgewerkte kefirdrank kan je een drietal dagen bewaren in de koelkast

Waar kan je kefir ferment kopen ? Kefir ferment kan je het best online kopen. Online shops gespecialiseerd in het verkopen van kefir ferment leveren de beste kwaliteit tegen de laagste prijs. Kefir ferment is ook moeilijk te vinden in de reguliere winkels. Kefir ferment kan je best bewaren in de koelkast op een constante temperatuur. Kefir ferment kan je ook minder lang bewaren op kamertemperatuur bewaren. Koop kefir ferment online bij de Kefirshop.

zakje met kefirpoeder, ook wel melkkefir ferment genoemd
zakjes met kefirpoeder kopen

 

Yoghurtculturen – starterculturen yoghurt

Er zijn twee soorten yoghurtculturen

Mesofiele culturen

Een mesofiele yoghurt kan gekweekt worden bij kamertemperatuur, ongeveer 18 – 32 C. Bij gebruik van een mesofiele cultuur, is het niet nodig om de melk te verwarmen. Deze cultuur wordt toegevoegd aan melk op kamertemperatuur. De yoghurt verkregen als gevolg van het kweken met een mesofiele starter is een meer drinkbare yoghurt. In tegenstelling tot yoghurt, is kefir uitsluitend een mesofiele cultuur, dit betekent dat er ideaal gekweekt kan worden bij kamertemperatuur.

kefir-met-fruit
Bij mesofiele culturen krijg je eerder een vloeibare yoghurt

Thermofiele culturen

Een thermofiele yoghurt is ideaal voor een yoghurtmaker. Het kweken gebeurd bij ongeveer 40 C gedurende 5 tot 12 uur. De yoghurt geproduceerd uit thermofiele culturen is dikker dan yoghurt uit een mesofiele cultuur.

yoghurt-maken-starter-culturen
Bij thermofiele culturen krijg je een dikkere yoghurt

Welke starter cultuur verdient een aanbeveling :

De mesofiele culturen verlenen zich prima voor de beginners die thuis zelf willen starten met het maken van yoghurt. Het is een groot gemak dat men de melk niet moet opwarmen. Kefir is de ideale cultuur om thuis zelf te starten zonder yoghurtmaker. Om kefir te maken heeft men een starter cultuur nodig, verkocht in de vorm van kefirpoeder. De kefirpoeder voegt men toe aan melk en vervolgens laat men het mengsel fermenteren bij kamertemperatuur. Het grootste voordeel om zelf kefir te maken is misschien wel het groot aantal gunstige bacteriën en gist die de kefir bevat. Kefir bevat tot 30 stammen van gunstige bacteriën en gist.

Yoghurt, bijvoorbeeld, bevat slechts 2 tot 7 stammen van gunstige bacteriën, genaamd probiotica.  Een traditionele yoghurt ferment bevat de volgende stammen van probiotica : Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Griekse yoghurt, bevat het minste aan probiotica, namelijk : Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus.

zelf-yoghurt-maken
Zelf yoghurt maken is leuk en de zelfgemaakte yoghurt bevat meer probiotica dan de yoghurt in de winkel.
Je kan yoghurt maken zonder machine of yoghurtmaker
Je kan yoghurt maken zonder machine of yoghurtmaker