Wat is het verschil tussen kefir en kombucha?

Kefir versus Kombucha

Er zijn veel overeenkomsten tussen Komboecha en Kefir. Net als Kombucha, is Kefir een gefermenteerde drank die u kunt maken thuis. Hoewel melkkefir traditioneel gemaakt met koemelk, kan ook men melkkefir ook maken met andere soorten melk (geiten, schapen, kokos, soja en rijst). Waterkefir, wordt gemaakt met waterkefir korrels, deze korrels zijn anders dan de korrels die gebruikt worden bij het maken van melkkefir. Waterkefir wordt gemaakt met water en suiker. In tegenstelling tot kombucha, is het fermentatieproces is bij Kefir veel sneller, vaak op basis van een dag of twee in plaats van een week of drie. Hoewel Waterkefir en Melkkefir twee verschillende gisten zijn, zitten beiden boordevol gezonde voedingsstoffen en probiotica.

Wat is Kombucha precies?

Kombucha is een gefermenteerde theedrank die zijn zure smaak en koolzuur krijgt door een combinatie van gist (zoals in bier of wijn) en bacteriën (zoals yoghurt en kefir). Hoewel sommige commerciële producenten hun gefermenteerde thee pasteuriseren, is kombucha die thuis of door sommige commerciële producenten wordt bereid, een “levende” drank met actieve culturen die vergelijkbaar zijn met yoghurt.

komboecha-theezwam

Het alcoholgehalte van kombucha is extreem laag voor een gefermenteerde drank (alcohol). Dit is erg laag en kan variëren van 0,5% tot 3%, waarbij commerciële kombucha zich aan de onderkant van het spectrum bevindt. Hoewel kombucha wat alcohol bevat, is het niet geclassificeerd als een alcoholische drank.

Waar komt kombucha vandaan?

In zijn eenvoudigste vorm is kombucha gewoon zwarte thee en witte suiker. Een startercultuur (een SCOBY genaamd) wordt aan het theemengsel toegevoegd en het geheel wordt gedurende een week tot tien dagen bij kamertemperatuur gefermenteerd. Het eindproduct, kombucha, is zuur omdat tijdens het fermentatieproces azijnzuur en gluconzuur zijn ontstaan. Nadat het primaire fermentatieproces is voltooid, is het gebruikelijk om extra suikers toe te voegen, zoals fruit, sap of suiker. De resterende gist en bacteriën in uw batch zullen vervolgens de suikers consumeren en natuurlijke koolzuur produceren tijdens een tweede gisting in flessen of vaten.

Thuis kombucha maken is eenvoudig en vereist geen speciale brouwapparatuur of kennis van thuis brouwen. Maar er zal een leercurve zijn, net als bij een nieuw recept voor eten of bier. Het aanpassen van de smaak van kombucha aan uw smaak kost echter slechts wat tijd en moeite met oefenen. Het eerste dat u hoeft te doen, is een goed recept vinden. Er zijn talloze kombucha-recepten en smaakcombinaties beschikbaar op internet.

De SCOBY is… wat? Symbiotische cultuur van bacteriën en gisten, kortweg SCOBY

Boven op het brouwsel vormt zich een gelatineuze schijf van cellulose, die er wit of geelbruin uitziet. Elke volgende batch voegt een nieuwe laag toe aan de SCOBY, net zoals een boom elk jaar een ring toevoegt. Gist en bacteriën hebben een kolonie gevormd in deze SCOBY en zijn verantwoordelijk voor de fermentatie van de kombucha. Suikers in de gezoete thee-oplossing worden door gisten gefermenteerd tot alcohol. De gisten worden geconsumeerd door bacteriën, die vervolgens koolstofdioxide en azijnzuur produceren. Dit resulteert in een drankje dat weinig suiker en sterke drank bevat, maar veel koolzuur.

Het is belangrijk op te merken dat kombucha SCOBY’s een breed scala aan baterien en gisten kunnen bevatten, afhankelijk van waar ze oorspronkelijk zijn gekocht. Volgens wetenschappelijke analyses kunnen verschillende gisten naast elkaar bestaan ​​in dezelfde partij kombucha. Enkele voorbeelden van wijdverspreide gisten zijn:

  • Saccharomyces cerevisiae
  • Brettanomyces bruxellensis
  • Stellaire Candida
  • Saccharomyces bailii
  • Gluconacetobacter xylinus is het meest voorkomende type nuttige bacterie en dient twee doelen: het verbruikt de alcohol die de gisten produceren en het produceert de cellulosemat die uiteindelijk de fysieke SCOBY wordt.

Wat is kefir en wat zijn Kefirkorrels?

De “kefirkorrels” die gebruikt worden om kefir te maken zijn geen werkelijke korrels, doch in feite een symbiotische kweek van bacteriën en gisten (net als een Kombuchazwam). In tegenstelling tot de Komboechazwam, zijn de kefirkorrels meer kwetsbaar en gevoelig voor veranderingen in temperatuur en andere omgevingsfactoren. Kefirkorrels gebruikt om melkkefir te maken gedijen door het consumeren van de lactose in de melk. Echter, sucrose (suiker) dient als brandstof voor de Waterkefirkorrels.

Waar Kefirkorrels kopen?Waterkefir-maken

De Kefirkorrels aangeboden in de Kefirshop.eu zijn perfect voor het brouwen van je zelfgemaakte Kefir, maar net als bij de Kombuchazwam, moet u ervoor zorgen dat ze afkomstig zijn van een betrouwbare bron. Als je Kefirkorrels online koopt is het zeer belangrijk om ze te krijgen van een betrouwbare bron. De Waterkefirkorrels en Melkkefirkorrels van de kefirshop.eu zijn altijd vers verpakt op de dag van de verzending. De kefirkorrels worden zorgvuldig verpakt en PRIOR verzonden. Hoewel het enkele partijen kan duren vooraleer de kefirkorrels beginnen te reproduceren, omdat de kefirkorrels zich moeten aanpassen aan de nieuwe omgeving en voedselbron.

Wat is het verschil tussen Waterkefir en Melkkefir?

Van melkkefir wordt gezegd pittig, zurig of kaasachtig van smaak is, zoals je zou verwachten van gefermenteerde eten. Echter, sommige mensen verkiezen liever waterkefir dan Melkkefir want het heeft een lichtere, minder scherpe smaak. Hoewel melkkefir kan worden gemaakt met niet-zuivel melk (zoals soja, kokos, amandelmelk), kunnen mensen die lactose-intolerant beter kiezen voor Waterkefir.  Zowel waterkefir als melkkefir bevatten talrijke organismen die helpen bij de vertering.

Hoe maak je Waterkefir?

Waterkefir is eigenlijk heel eenvoudig te maken met water en suiker en enkele andere ingrediënten die je waarschijnlijk in huis hebt.

Hoe maak je Melkkefir?

Het proces voor het maken van melkkefir is bijna identiek aan Waterkefir, maar je zult in plaats van suikerwater melk gaan gebruiken.

Hoe kan ik mijn kefirkorrels bewaren?

Om een pauze te nemen van het maken van Kefir, is het voldoende om de kefirkorrels op te slaan in de koelkast voor maximaal 1 week. Voor waterkefirkorrels gebruikt je suikerwater en de melkkefirkorrels zet je gewoon onder voldoende melk. Voor langere opslag kun je de kefirkorrels drogen, plaats enkel de korrels op een schaaltje en laat ze volledig uitdrogen (zorg voor voldoende verluchting). Voor het herstarten van de kefirkorrels neem je best eens een kijkje op de website van Kefirshop.eu.

Melkkefirkorrels om kefir te maken

Hoe Kombucha op smaak brengen?

De tweede gisting: Kombucha op smaak brengen

Kombucha op smaak brengen met vers of bevroren fruit en hoe je kombucha bruisend kan maken, ook bekend een tweede gisting.

Voordat we het hebben over het op smaak brengen van kombucha en het maken van koolzuurhoudende kombucha, wil ik nog een keer de eenvoud van het hele kombucha proces benadrukken, kombucha is een uiterst eenvoudig proces. Iederéén kan kombucha zelf maken!

  1. Brouw eerst je eigen kombucha volgens het basisrecept.
  2. Na het brouwproces giet je de kombucha in flessen met beugelsluiting (je kan ze kopen bij Ikea onder de naam Korken of ​koop Kilner flessen bij de Kefirshop.eu). Als je de flessen vult, laat dan wat ruimte over (zie foto).
  3. Op smaak brengen van de kombucha tijdens een tweede gisting. Voeg ongeveer een half kopje vers of bevroren fruit bessen naar keuze toe. Als je vers fruit gebruikt, kan je het best eerst pureren. Tijdens het blenden van het vers fruit voeg je wat kombucha drank toe, zo gaat het blenden en het in de fles brengen gemakkelijker. Als je bevroren fruit gebruikt kan je dit gewoon toevoegen aan de fles en giet je de kombucha erover, nooit de fles helemaal tot bovenaan afvullen.
  4. De 2de gisting of tweede fermentatie. Sluit de flessen goed af en laat ze een nachtje staan op kamertemperatuur, kijk hoe de magie van de bubbeltjes zich de hele dag ontvouwt. De tweede gisting begint zodra je fruit toevoegt, bacteriën in de kombucha gaan de natuurlijke suikers in fruit opeten en omzetten naar koolzuurgas (bubbels). Het ziet er mooi uit, een levendig zelfgemaakt drankje.
  5. Na 12 uur laat je het gas van de fles ontsnappen, doe je dit niet dan heb je kan dat de fles zal exploderen door de drukopbouw in de fles. Zeker bij warm weer zal gistingsproces versnellen en de drukopbouw sneller plaats vinden. Dit is een zeer belangrijke stap naarmate CO2 zich ophoopt en als je de flessen een paar dagen niet laat boeren, kunnen ze exploderen.
  6. Bewaren en genieten, bewaar kombucha op een aanrecht als je van plan bent om het binnen de 1 tot 2 dagen nadat het klaar is te consumeren. Daarna kan je drank in de koelkast bewaren en binnen maximaal 2 dagen consumeren. Het is belangrijk om het volgende te begrijpen, het fermentatieproces gaat zolang er voldoende suiker aanwezig zijn. De snelheid van dit proces is afhankelijk van het type fruit dat wordt gebruikt (suikergehalte) en de temperatuur. Uiteindelijk ontwikkelt zich steeds meer alcohol en proeft de kombucha zuurder.

Wat heb je zeker nodig om een tweede gisting te doen?

  • Vers of bevroren fruit (fruitsap)
  • Trechter
  • KILNER-fles met kunststof beugelsluiting
  • Keukenhanddoek

Tips voor het op smaak brengen van kombucha

  • De duur van de gisting is afhankelijk van de temperatuur. Proef elke dag van de kombucha, als de smaak volgens jou goed is, plaats dan de fles in de koelkast (dit vertraagd het proces).
  • Op warme dagen duurt de fermentatie 1 dag, bij koeler weer tot 2 dagen.
  • Pas de smaak aan met meer fruit of gewone kombucha, wees niet bang om te experimenteren.
  • Je kan een beetje wodka toevoegen 🙂

Kombucha Recepten:

Als het gaat om kombucha op smaak te brengen, is het een kwestie van persoonlijke voorkeur en je kan eindeloze combinaties maken. Hier zijn enkele recepten die ik heb geprobeerd en die ik zelf lekker vond. Voor alle duidelijkheid je voegt fruit of additieven toe direct na het bottelen om kombucha bruisend te maken.

Gember Kombucha

  • Schil en snijd een paar stukjes verse gember en voeg deze toe aan de fles. Geloof het of niet, je hoeft geen fruit toe te voegen om gember kombucha bruisend te maken, alleen gember is genoeg.

Mango Kombucha

  • Blend een 1/2 kopje verse of bevroren mango samen met wat kombucha en giet het in de fles.

Frambozen Kombucha

  • Gebruik 1/3 kopje bevroren of verse frambozen, laat de frambozen in de fles vallen en giet de kombucha eroverheen. Om te serveren, voeg een paar schijfjes limoen toe en je bent in de zevende hemel.

Sinaasappel Kombucha

  • Voeg sinaasappel zeste voeg toe (kleine stukjes schil) en een paar gehakte sinaasappelschijfjes toe aan de fles.

Mocht je nog geen komboechazwam, kombucha SCOBY, theezwam beschikken dan kan deze kopen op Kefirshop.eu. Zij bieden ook kombucha starter kits aan.

 

Veel gestelde vragen over de KOMBUCHA SCOBY

Wat is een KOMBUCHA SCOBY precies?

De bacteriekolonie die zoete, bruisende kombucha fermenteert, begint met een SCOBY, ook wel bekend als een kombucha-moeder. Tijdens het fermenteren vormt zich een stevige, gladde witte massa boven op je kombucha; degenen die bekend zijn met de drank zullen het onmiddellijk herkennen. Een kombucha SCOBY is essentieel om uw kombucha-kolonie stabiel te houden, omdat het de groei van nuttige bacteriën stimuleert en de overmatige groei van schadelijke bacteriën ontmoedigt. Bacteriën en gisten leven samen in een kolonie die bekend staat als een SCOBY. Symbiotische kolonie van bacteriën en gist (of SCOBY) is de afkorting voor dit type organisme. Er zijn veel soorten gisten en bacteriën, en wanneer ze worden gecombineerd, vormen ze een klodder die een symbiotische gemeenschap van bacteriën en gisten of SCOBY wordt genoemd. De probiotische bacteriën en gisten in je kombucha-thee hebben een constante voedselbron nodig, en deze SCOBY zorgt ervoor.

Wat is de taak van een KOMBUCHA-moederzwam?

Een kombucha-moederzwam vormt een uitstekende barrière voor de probiotische organismen. Telkens wanneer u verse thee aan uw kombucha-brouwer toevoegt, zullen alle soorten bacteriën zich haasten om te profiteren van de nieuwe voedselbron. Een kombucha-moeder, ook bekend als een SCOBY, is een gigantische kolonie van de goede bacteriën en gisten. Ze bevolken snel alle nieuwe thee voordat schadelijke bacteriën zich kunnen vestigen, waardoor de veiligheid en smaak van uw kombucha worden gegarandeerd.

Wanneer de suiker in kombucha-thee wordt afgebroken door de nuttige bacteriën en gisten, vormt zich op natuurlijke wijze een SCOBY. Gewoon de natuur zijn gang laten gaan is alles wat nodig is om een ​​nieuwe SCOBY te produceren. Combineer gewoon een paar kopjes gezonde, levende kombucha met een stuk van een bestaande SCOBY en wat gesuikerde thee in een bakje ter grootte van een liter, en er begint zich een nieuwe SCOBY te vormen. In de loop van de volgende weken zul je merken dat het naar de top van je kombucha stijgt. Je kunt nooit te veel kombucha SCOBY’s hebben als je eenmaal bent begonnen met het maken van kombucha!

Een kombucha SCOBY, maar waar kun je er één kopen?

Wij zijn ervan overtuigd dat de Kefirshop.eu SCOBY’s tot de best beschikbare bronnen behoren. Ze leveren actieve SCOBY’s voor het maken van kombucha zijn verkrijgbaar uit eigen teelt. Zelfs jun kombucha SCOBY’s zijn hier verkrijgbaar. Ons starterspakket met levende kombucha is een van onze meest populaire producten omdat het alles bevat wat je nodig hebt om direct te beginnen met het fermenteren van je eigen kombucha.

Het is het beste om een ​​moeder SCOBY te gebruiken bij het brouwen van meer kombucha. De populariteit van je kombucha zal de vraag naar SCOBY’s vergroten naarmate het nieuws over je creatie zich verspreidt onder je sociale kring. Gevolg, kombucha SCOBY’s zijn ook nuttig voor gezelligheid. Ze zijn veilig om te eten en kunnen zelfs als traktatie voor uw hond worden gebruikt in de vorm van een SCOBY.

Een kombucha-moeder in goede gezondheid kan herhaaldelijk worden gebruikt. Ze kunnen na verloop van tijd donkerder worden en er minder gezond uitzien, waardoor ze er “eng” uitzien. Hoewel het niet erg belangrijk is, kiezen veel mensen ervoor om op dit punt een nieuwe SCOBY te starten. Nadat je je kombucha-cultuur een nieuwe partij suikerhoudende thee hebt gegeven, kun je eenvoudig de oude SCOBY verwijderen en opnieuw gebruiken. Verwijder met een scherp mes een deel van de gebruikte SCOBY en plaats het terug in de kombucha. De kolonie als geheel kan stabiel blijven gedurende de twee weken die nodig zijn om een ​​nieuwe SCOBY te vormen aan de bovenkant van je kombucha.

Kombucha op smaak brengen tijdens een tweede gisting

 


Waar Kombucha SCOBY kopen?

Ben je net begonnen met Kombucha en wil je een batch van één liter proberen? Dit is de beste Kombucha SCOBY te koop, vaak geïmiteerd maar nooit gedupliceerd, de beste beschikbare cultuur en gegarandeerd om te brouwen. Je kunt er ook voor kiezen om een ​​tweede SCOBY aan je bestelling toe te voegen, wat geweldig is voor grotere partijen of om te delen met vrienden. Elke Kombucha SCOBY is verpakt in zeer sterke startervloeistof, klaar om te brouwen bij aankomst.

  • 1 SCOBY Kombucha – maakt een liter Kombucha in de eerste batch, als je meteen meer dan 1 liter wilt maken, overweeg dan om een ​​tweede SCOBY toe te voegen
  • Sterke kombucha startervloeistof – minimaal 100 ml, boordevol met de SCOBY en van vitaal belang voor een gezonde start van het brouwsel
  • Kombucha-thee Recept, tips en doe-het-zelfgids

Waterkefir maken, alles wat u moet weten

Alles wat u moet weten over het maken van waterkefir

Duik in de wereld van gefermenteerde drankjes met deze eenvoudige toelichting hoe thuis waterkefir te maken.

Wat is water kefir?

Heerlijke waterkefir - de gezonde ChampagneWaterkefir is een probiotische, van nature koolzuurhoudende, gefermenteerde drank die eerder op bruisende frisdrank gelijkt. Als je hebt gehoord van komboecha of melkkefir, dan ben je in de goede richting. Deze  gefermenteerde dranken zijn de laatste jaren in populariteit gegroeid, bekend om hun goede eigenschappen voor de darmflora en spijsvertering.

Waterkefir wordt gemaakt door kefirkorrels  in gesuikerd water te kweken. De kefirkorrels bestaan uit heilzame bacteriën en gisten die suikerwater in een koolzuurhoudend gefermenteerd brouwsel zullen transformeren. Ze werken op een vergelijkbare manier als een kombuchazwam die je gebruikt om kombucha te maken.

Waar kan ik waterkefirkorrels kopen ?

Je kunt waterkefirkorrels online kopen of krijgen. In het algemeen betaal je ongeveer €10 om een startershoeveelheid aan waterkefirkorrels te krijgen. De meeste natuurwinkels verkopen ze ook, maar ze zijn vaak in gedroogde vorm of als ferment. In het geval van dat je gedroogde waterkefirkorrels koopt moet je je ze een paar dagen hydrateren voordat je je waterkefir kunt maken. Het proces is heel eenvoudig, dus volg de instructies van het pakket.

Als je eenmaal kefirkorrels hebt en je hebt je eerste batch opgezet, zul je merken dat de korrels zich beginnen te vermenigvuldigen. Hoe meer je hebt, hoe meer waterkefir je kan maken. Gebruik steeds de juiste verhouden, aangezien de kefirkorrels groeien moet je ze ook meer voeding geven anders gaan ze verhongeren. Een ruwe verhouding van 4 eetlepels kefirkorrels per 1 liter water; als je minder hebt, voeg dan minder water toe en andersom.

Hoe waterkefirkorrels bewaren ?

Bewaar uw kefirkorrels in een luchtdichte glazen pot met reeds gebrouwen waterkefir in uw koelkast (vul nooit de pot voor max. 3/4). Controleer ze na een paar weken tot 2 maanden, zeef en ververs met een nieuwe batch waterkefir. Ze houden van een mineraalrijke omgeving, dus houd ze gezond door een beetje melasse of wat gedroogd fruit toe te voegen, zoals rozijnen of dadels. En tot slot is het het beste om ervoor te zorgen dat uw korrels vrij blijven van metaal, dus vermijd een metalen zeef of metalen lepels te gebruiken tijdens het proces.

Wat heb ik nodig om waterkefir te maken ?

RietsuikerBenodigdheden :

  • 4 eetlepels waterkefirkorrels
  • 4 eetlepels suiker (ruwe rietsuiker)
  • 1L mineraalrijk water
  • Glazen pot met een deksel of neteldoek
  • Trechter
  • Zeef van kunststof
  • Roerlepel van kunststof
  • Eventueel een halve citroen en wat gedroogd fruit

Wat zijn Probiotica ?

Probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën die helpen je lichaam te versterken. Gegiste en gefermenteerde melk bevatten probiotica. Yoghurt is het voedsel dat het meest geassocieerd wordt met probiotica, maar er zijn een aantal anderen. Kefir is één van hen. Kefir bevat veel meer probiotica dan yoghurt. Probiotica kan helpen om het immuunsysteem te versterken en ziektes te voorkomen. Door het verbeteren van darmgezondheid, probiotica stimuleren de lichaamseigen afweer, die op zijn beurt infecties helpen te bestrijden. Probiotica kunnen ook helpen met diarree en andere problemen met de spijsvertering, bepaalde allergieën en gewichtsbeheersing.

probiotica
Probiotica kunnen worden genomen in de vorm van pillen, maar de meeste deskundigen zijn het erover eens dat het beter is om het even welke voedingsstoffen via de voeding te krijgen. Met Kefir kan dat, en u zult de extra voordelen van vitaminen en mineralen bij krijgen. Kefir is een rijke bron van verschillende vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren. Kefir bevat hoge niveaus van thiamine, B12, calcium, foliumzuur en vitamine K2. Het is een goede bron van biotine. Kefir is een grote bron van mineralen zoals calcium en magnesium. Plus Kefir is veel lekkerder dan een grote droge pil. Om het meeste probiotische voordeel te krijgen, moet u best drie porties van kefir per dag drinken.

Waterkefir op smaak brengen met een tweede fermentatie

Waterkefir: tweede fermentatie

Nadat je de eerste fermentatie hebt uitgevoerd (zie hier), kan je een tweede fermentatie uitvoeren op de kefirdrank. Dit is een geweldige manier om meer smaak te krijgen in je drankje. Ook al zijn de kefirkorrels verwijderd, de resterende vloeistof bevat nog gisten en bacteriën om een tweede gisting uit te voeren.

Vul de kefirdrank van de eerste gisting af op een fles. Voeg van één of meer smaken, aroma’s toe en sluit de fles (flip-top flessen worden aanbevolen). Als u niet wilt dat er gas ontstaat, dek dan de pot af met een papieren koffiefilter. Laat het mengsel voor 1 à 2 dagen staan om een tweede gisting te krijgen. Zeef de vloeistof als u dit nodig vindt. Anders kan u de fles rechtstreeks in de koelkast zetten. Als de kefir eenmaal is afgekoeld. Dan kan u de fles openen en het kefirdrankje drinken.

Enkele tips:

  • Voor de tweede gisting kan u beter flessen gebruiken, flessen zijn iets handiger dan WECK potten
  • Nu, voor de eerste gisting kunt u beter de potten gebruiken met een brede opening aangezien het gemakkelijker is om het fruit en de kefirkorrels erbij te voegen.
  • Laat altijd wat vrije ruimte in de fles, vul de flessen nooit tot helemaal tot boven, anders heb je kans dat de flessen breken of exploderen.
  • Als u gedroogd fruit gebruikt, zorg ervoor dat het vrij is van conserveringsmiddelen en sulfieten.
  • U kan zowel vers als bevroren fruit gebruiken. Bosbessen, braambessen, veenbessen en andere soorten bessen werken ook goed

 

Waterkefir - 2de gisting op de fles
Waterkefir – 2de gisting op de fles

Hoe waterkefir een tweede keer fermenteren?

  • Brouw uw kefir zoals u gewend bent, wanneer uw brouwsel klaar is om te bottelen, giet het zoals gewoonlijk over op afsluitbare flessen. Voeg in de flessen waar je normaal gesproken mee zou bottelen je smaak toe.
  • We raden een derde vruchtensap aan (ik hou van biologisch vruchtensap, maar dat is een persoonlijke voorkeur, vermijd troebele vruchtensappen omdat ze draderige stukjes aan je drankje kunnen toevoegen! Je kunt ook vers fruit gebruiken als je dat wilt, schijfjes citroen en gember zijn een leuke toevoeging). Je kunt ook fruitinfusies gebruiken (vruchtenthee – zorg er wel voor dat het is afgekoeld voordat je het toevoegt).
  • Vul je fles zoals gewoonlijk bij, sluit hem af met een dop of stop en bewaar hem op je gebruikelijke gistingsplaats.
  • Laat minstens 48 uur trekken, afhankelijk van de temperatuur.

Start je volgende brouwsel op de normale manier. Als je gearomatiseerde kefir klaar is, zet je hem in de koelkast (gekoelde kefir smaakt beter), drink en geniet ervan.

Zelf waterkefir maken

Waterkefir zelf maken

Stap 1:

Wat heb ik nodig ?

Waterkefir is een vrij eenvoudige gisting, daardoor heb je niet veel nodig : het belangrijkste dat je nodig hebt is water, suiker en het kefirplantje. Men kan waterkefir maken best maken met mineraalwater. Niet-gechloreerd mineraalwater bij voorkeur. Mineralen helpen uw kefirplantje goed te laten functioneren en metaboliseren de suikers. Gefilterd en gedestilleerd water zijn laag in mineralen en werken meestal niet goed. Kraantjeswater of tapwater kan werken als het chloorgehalte laag genoeg is.

Er zijn 2 manieren om het chloor te laten verdampen. Eerste methode, laat het benodigde water in een open pot (zonder deksel) staan voor 24 uur. Hiermee zal de chloor verdampen. Tweede methode, kan men het benodigde water koken, het water koken zal het proces van de verdamping versnellen. Laat wel het water eerst terug afkoelen tot op kamertemperatuur alvorens te gebruiken. Gebruik 1 kopje water op 1 eetlepel kefirkorrels of de verhouding van 12 delen water op 1 deel kefirkorrels.

Welke suiker kan ik gebruiken : witte, bruine of rietsuiker – ongeveer 1 eetlepel suiker per 1 eetlepel kefirkorrels (=kefirplantje). Waterkefirkorrels functioneren het best op een combinatie van witte suiker en gedroogde vruchten.

Welke materialen hebben we nodig : een fijne plastieken zeef. Vermijd metalen voorwerpen omdat deze kunnen reageren op de zure vloeistoffen die aanwezig zijn in waterkefir. Roestvrij staal (RVS) wordt beschouwd als veilig. Zeven met grote gaten werken niet goed, de kleinere kefirkorrels vallen door de grote gaten en komen terecht in uw kefirdrank. Het drinken of eten van de kleine kefirkorrels houd geen gevaar in voor de gezondheid, enkel zal je zo een deel van je kefir cultuur verliezen. Als voor de andere benodigdheden, zal je een beslagkom nodig hebben, een pot en luchtdoorlatende doek en een pot of fles om de verkregen gefermenteerde drank in de koelkast op te slaan. Een houten of plastieken lepel is ook handig om in de drank te roeren, om bijvoorbeeld de suiker sneller te laten oplossen.

Stap 2:

Het voorbereiden van het kefirplantje of kefirkorrels

1. Als je het kefirplantje pas hebt ontvangen met de post, verwerk het kefirplantje onmiddellijk of bewaar ze kort in de koelkast totdat u klaar bent om de verwerking te starten.

2. Om het kefirplantje voor te bereiden, kunt het kefirplantje best eerst snel afspoelen met water. De eenvoudigste manier om dit te doen is om het kefirplantje in een schone kom met water te plaatsen en ze voorzichtig om te roeren. Doe de kefirkorrels of het kefirplantje terug in de zeef en schud ze lichtjes op.

Stap 3:

Het voeden van het kefirplantje

Nu het kefirplantje gewassen is, zijn ze klaar om te gevoed te worden.

1. Voeg de suiker recht in de pot toe

1. Neem een pot die groot genoeg is om tenminste een paar centimeter ruimte tussen het water en het deksel te hebben. Zorg ervoor dat er geen zeepresten in de post achter gebleven zijn, zeepresten kunnen de kefirkorrels beschadigen.

2. Voeg 1 deel suiker recht in de pot toe en giet er 20 delen aan water (op kamertemperatuur) aan toe. Roer het geheel met een houten plastieken lepel goed om, zodoende dat de suiker goed is opgelost.

3.Voeg nu de 2 delen waterkefirkorrels aan de mengeling toe.

4. Als u gedroogd fruit wenst toe te voegen, doe dit dan best na het roeren van de suiker. Als u dit wenst voeg er als laatste een schijfje citroen bij. Het beste schil je de citroen, aangezien je niet weet welke bacteriën of chemicaliën de schil bevatten. Het is niet nodig om de citroen uit te persen, maar u kunt dit doen op het einde wanneer u klaar bent om de drank te drinken.

Gedroogd fruit, gedroogde vruchten
Gedroogd fruit

Stap 4:

Afdekken van de pot (WECK-glas)

1. Dek de pot af met iets ademend, zoals een kaasdoek, koffiefilter of een vaatdoek. Het afdekken van de pot is om de fruitvliegjes weg te houden en om een open gisting te bekomen. Men kan de pot ook luchtdicht afsluiten met een deksel, om een gesloten gisting te bekomen. In dit geval vul de pot nooit meer dan 3/4, aangezien de pot is afgesloten en er koolzuurgas ontstaat moet men extra expansie ruimte voorzien, anders kan de pot exploderen.

2. Plaats de pot in een kast of een rustige plaats dat een relatief stabiele temperatuur heeft. Men plaatst de pot beter niet in direct zonlicht achter een vensterglas, aangezien er redelijke hoge temperatuur verschillen kunnen ontstaan. Het kefirplantje heeft geen zonlicht nodig om te fermenteren. Indirect licht is geen probleem.

3. Plaats de post weg voor ongeveer 48 uur

Stap 5:

Wanneer is de waterkefir klaar

Om te bepalen wanneer het de kefir klaar is, kan je drank gaan proeven. Wanneer de drank over-gefermenteerd is, neigt de smaakt te zuur te zijn, terwijl onder-gefermenteerde kefirdrank de neiging heeft te zoet te zijn. Als beginner zal u een beetje op zoek moeten gaan naar de juiste bereidingstijd in functie van de gewenste smaak, algauw zal u door ervaring weten wanneer de kefirdrank klaar is.

Als u wenst dat de kefirdrank meer bubbeltjes bevat (meer koolzuur), dient men de gisting te laten gebeuren onder gesloten deksel. Bij een gisting zonder deksel gaat het koolzuur grotendeels verloren.

Stap 6:

Het kefirplantje scheiden van de afgewerkte kefir

1. Plaats uw zeef boven een kom (roestvrij staal, hout of kunststof).

2. Kip gewoon de hele pot kefir leeg, kefirkorrels inbegrepen in uw zeef.

3. Verwijder het fruit. U kunt het fruit opeten of weggooien. Als je dit wenst kan je het schijfje citroen uitpersen en toevoegen aan de kefirdrank.

4. Zodra de drank volledig door de zeef is gelekt, mag u de kefirkorrels uit de zeef nemen. Na iedere gisting kan u kefirkorrels wegen, zo kan u gestaag de groei van de kefirkorrels meten. U zal in het algemeen merken dat de kefirkorrels in de zomer beter groeien dan in de winter. Door de kefirkorrels te wegen kan u ook de gewenste verhouding tussen kefirkorrels en de hoeveelheid water constant houden. Het teveel aan korrels mag u weggooien of u kan ze ook bewaren in de koelkast in een potje met water, Ververs wel regelmatig het water. Laat de kefirkorrels ook niet te lang zonder voeding staan, gebruik ze bijvoorbeeld nu en dan een paar extra batches aan te maken.

Het kan soms wel een paar dagen duren voordat het kefirplantje weer volop actief is.

Stap 7:

Bewaar de afgewerkte kefirdrank op de fles

1. Zodra u de kefir hebt geoogst, kunt u de drank onmiddellijk drinken of eerst laten afkoelen in de koelkast. Afkoelde waterkefir smaakt altijd beter. Wederom, vul de flessen niet tot boven toe. Er gebeurd namelijk een tweede gisting op de fles, tijdens de gisting onder gesloten deksel ontstaan er koolzuur, dewelke niet weg kan. Veel mensen voegen tijdens de tweede gisting fruitsap, vers fruit, honing of kruiden toe.

Dit was alles. U heeft nu een volledig proces doorlopen. U kan terug aanvangen bij stap 1. Als je alles gelezen hebt lijken er veel handelingen te zijn, maar als je alles eenmaal zelf gedaan hebt, zal je merken dat het niet meer dan 5 minuten werk is.

Nu, het is niet nodig om ieder keer het kefirplantje af te spoelen met bronwater of wat melk. Gebruik best geen kraantjeswater omdat dit chloor bevat, chloor kan nadelig zijn voor het kefirplantje. Was wel telkens keer de pot(ten) goed af. Al snel zal je merken dat het kefirplantje gegroeid is, probeer toch zoveel mogelijk de bovenstaande verhouding tussen melk en het kefirplantje te behouden. Het te veel aan kefirkorrels kan je wegschenken of start eventueel met een tweede pot.

Enkele tips :

• Verwarm nooit de kefirkorrels of de melk. Nooit de kefirkorrels afspoelen onder heet of warm water.

• Gebruik geen bleekmiddel of schoonmaakmiddelen.

• Gebruik bij voorkeur geen kraantjeswater om het kefirplantje te wassen, het aanwezige chloor in kraantjeswater kan de kefir beschadigen (gebruik water uit de fles)

• Voorkom vervuiling (bij gebruik van houten gebruiksvoorwerpen, zorg ervoor dat er geen overblijvende resten van voedsel of vermijd verontreiniging met andere producten).


Alvast, veel succes toegewenst.

Vriendelijke groeten van het Kefirplantje.eu

Wat is waterkefir?

Wat is waterkefir?

Waterkefir is minder bekend dan melkkefir. Nu, het is hetzelfde concept. In dit geval gebruiken we suikerwater en waterkefirkorrels om een gefermenteerde drank te bekomen. Waterkefir drank heeft een milde smaak, is verfrissend en licht koolzuurhoudend. De basissmaak wordt vergeleken met een appelcider, maar de meeste mensen voegen er nog fruit aan toe om de smaak te beïnvloeden.

Wat is het verschil tussen waterkefir en kombucha? Beiden hebben een uitstekende probiotische waarde, maar waterkefir heeft een veel snellere gisting dan kombucha en de smaak van waterkefir is tevens milder. De gisting van waterkefir duurt ongeveer 48 uur, terwijl de gisting van kombucha ongeveer 6 tot 14 dagen duurt.

Waterkefir is gewoon suikerwater met kefirkorrels dewelke gefermenteerd bij kamertemperatuur gedurende ongeveer 48 uur. Het heeft vele voordelen voor de gezondheid en kan beter verdragen dan een frisdrank voor diabetici. Het is een prachtig alternatief voor lactose-intolerantie of mensen die gevoelig zijn voor caseïne in zuivel. Waterkefir is een bron van probiotica en heeft net zoveel voordelen dan de traditionele yoghurt of melkkefir.

Hoe zelf waterkefir maken?

Zelf waterkefir maken is heel betaalbaarheid en is zelfs goedkoper dan de meeste frisdranken. Men heeft enkel water, suiker en de waterkefirkorrels nodig on zelf deze gezonde drank te kunnen bereiden. Eénmaal dat je de waterkefirkorrels in huis hebt, kan je zelf onbeperkt waterkefirdrank produceren.

Waterkefirkorrels
Waterkefirkorrels in close-up

Kefir heeft de laatste tijd in populariteit gewonnen, als gevolg dat de meeste mensen zich bewust worden van noodzaak van een gezond leven. De voordelen van probiotica zijn alom bekend. Authentieke kefir kan alleen gemaakt worden met de echte levende kefirkorrels. Kefir verkrijgbaar in de supermarkt heeft niet dezelfde probiotische waarden, het bevat minder van de goede bacteriën en gisten. De oorsprong van waterkefir is een beetje duister, wijzend naar ofwel Rusland, Mexico of Tibet.

Welk water gebruiken om waterkefir te maken?

Over het algemeen verdient kraan- of bronwater de voorkeur. Gebruik sterk gemineraliseerd water – in dit geval heeft hard water de voorkeur boven zacht water! Gefilterd water, water met omgekeerde osmose, zacht water of sterk gechloreerd water kunnen allemaal de groei remmen of ervoor zorgen dat de kefirkorrels afsterven. Flessenwater mist vaak de voedingsstoffen die de kefirkorrels nodig hebben.

Wat gebeurt er met de suiker in waterkefir?

Kefirkorrels zijn een ongelooflijke symbiotische matrix van bacteriën en gisten die samenwerken om zich te voeden met de natuurlijke suikers die in het suikerwater en gedroogd fruit worden gevonden.  De gist en bacteriën werken samen om voedingsstoffen die voor de een niet toegankelijk zijn om te zetten in voedingsstoffen. Gisten breken eenvoudige suikers zoals glucose en fructose af en produceren ethanol en azijnzuur. Melk- en zuur producerende bacteriën (zoals lactobacillus) breken suikers en complexe koolhydraten af tot eenvoudiger suikers en melkzuren. Melkzuur en azijnzuur zijn van nature conserveermiddelen en antibacteriële middelen. Als gevolg hiervan is veel van de suiker in de drank omgezet in eenvoudigere suikers, azijnzuren, koolstofdioxide en ethanol. Het bevat ook miljoenen probiotica en is in sommige opzichten voedzamer door meer biologisch beschikbare en verteerbare voedingsstoffen uit suikers en gedroogd fruit.

Waar kan je waterkefirkorrels kopen?

Kefirkorrels kopen om thuis je eigen waterkefir te maken. Ik heb een fantastische nieuwe bron van verse kefirkorrels ontdekt! Ik ben verheugd om aan te kondigen dat Kefirshop.eu, mijn beste bron voor alles wat met Kefir en Kombucha te maken heeft, nu verse levende biologische waterkefirkorrels verkoopt! Hier zijn zowel melkkefirkorrels als waterkefirkorrels verkrijgbaar. Ik had voorheen alleen betrouwbare bronnen van gedroogde kefirkorrels gevonden. Het probleem met gedroogde waterkefirkorrels is dat het veel meer tijd en moeite kost om ze weer gezond te krijgen. Helaas komt het bij gedroogde kefirkorrels heel vaak voor dat, zelfs als ze weer kefir gaan produceren, ze zich niet zo snel vermenigvuldigen als zou moeten. Dat er iets niet klopt, dat ze een gebrek aan vitaliteit hebben. Het kan voorkomen dat je gedroogde kefirkorrels moet gebruiken. Maar, tenzij absoluut noodzakelijk, raad ik aan om in plaats daarvan met de levende waterkefirkorrels te gebruiken. Lees ook de andere artikels op onze blog als je nieuw bent bij kefir en er meer over wilt weten, evenals de verschillen tussen melkkefir en waterkefir.

Kefirshop.eu – Waterkefir kopen

Waterkefirkorrels kopen in België en Nederland, Waterkefir kopen, waar kan ik echte kefir kopen, waar kan je online waterkefir kopen.